Nieuws

Tweede verdachte handgranaat Kerkdriel in beeld

De handgranaat.
De handgranaat. © Omroep Gelderland
ELST - Er is een tweede verdachte in beeld in de zaak van het neerleggen van een handgranaat voor de deur van een familielid van Fruithandel De Groot in Kerkdriel. Het gaat om een 34-jarige man uit IJsselstein. Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak tegen een 20-jarige man uit dezelfde gemeente, die de granaat in januari zou hebben neergelegd bij de woning.
Fruitbedrijf De Groot had meerdere keren te maken met cocaïne die verstopt zat in ladingen groenten en fruit en zou ernstig bedreigd en afgeperst zijn. ''Het blijft heftig voor de familie, de druk zit erop'', zegt advocaat Taco van der Dussen van de familie De Groot.

Gesprekken afgeluisterd

De tweede verdachte is opgepakt en na drie dagen vrijgelaten, maar het onderzoek naar hem loopt nog. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij het plaatsen van de granaat en de voorverkenning op 8 en 12 januari.
De man heeft volgens de officier van justitie meerdere keren contact gehad met de verdachte. Dat zou blijken uit afgeluisterde gesprekken die in de auto van de verdachte uit IJsselstein werden gevoerd. 

Verdachte blijft in de cel

Advocaat Schuurman van de 20-jarige verdachte vroeg om vrijlating van zijn cliënt. Maar dat verzoek is afgewezen door de rechtbank. 
Het belang van de verdachte acht de rechtbank ondergeschikt aan het maatschappelijk belang, omdat er sprake is van gewelddadige criminaliteit. De verdachte blijft voorlopig dus nog in de cel.

Dossier van ruim 750 pagina's

Tijdens de zitting bespraken de partijen de ontwikkelingen in het onderzoek. Inmiddels is het een dossier van ruim 750 pagina's .Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat DNA-onderzoek op de plek waar de handgranaat in Kerkdriel is neergelegd, geen nieuwe informatie heeft opgeleverd.
De volgende zitting vindt in februari plaats. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.