Nieuws

Pijnlijke nederlaag voor kwetsbaar De Graafschap op eigen Vijverberg

De Graafschap gaat met 5-2 kopje onder
DOETINCHEM - De Graafschap heeft zaterdagmiddag met 5-2 verloren van FC Volendam. Op de eigen Vijverberg in Doetinchem was Volendam de betere ploeg. Het was de eerste nederlaag onder leiding van Mike Snoei in een thuiswedstrijd.
Vanaf het begin was duidelijk dat Volendam een ploeg in grootse vorm is. Wim Jonk heeft een aantrekkelijk voetballende ploeg gesmeed in het palingdorp. De vier zeges op rij (met 20 goals) hadden voor veel zelfvertrouwen gezorgd bij het getalenteerde Volendam. De Graafschap, dat zelf ook bezig was aan een ijzersterke serie, kon op de lege Vijverberg aantreden met de sterkste opstelling.

Dekker snel binnen de lijnen

De Achterhoekers openden al vroeg de score. Daryl van Mieghem schoot raak met een laag en goed geplaatst schot. Even later raakte de thuisploeg Danny Verbeek kwijt met een hamstringblessure. Rick Dekker was zijn vervanger, maar had het moeilijk op het middenveld. De ploeg van Snoei kon na de 1-0 niet veel anders dan Volendam het spel te laten maken, maar dat leek ook een bewuste keuze.
De Noord-Hollanders speelden een verzorgd positiespel, combineerden er vaak lustig op los en kwamen ruim tien minuten later langszij. Van Mieghem werd rechts in de verdediging geklopt door Murkin die daarna ook De Boer passeerde met een listig balletje.

Weer Lieftink

Het antwoord van de Graafschap kwam echter snel in de levendige eerste helft. Elmo Lieftink scoorde bij de tweede paal na slecht verdedigen bij Volendam en een verre ingooi van Van Huizen. De middenvelder tekende met die 2-1 alweer voor zijn vijfde competitiegoal. Volendam trok het spel nog wat meer naar zich toe, De Graafschap counterde vooral. Deul kopte op de lat waar de weer prima keepende De Boer nog net aanzat.
In de slotfase van de eerste helft gaf De Graafschap de voorsprong opnieuw kinderlijk eenvoudig uit handen na een hoekschop. Volendam vond simpel de vrijstaande Deul op de rand van de zestien en dat betekende 2-2. Het was in het lege en dus stille stadion in Doetinchem ook de ruststand.

Slotoffensief

Na rust bleef het technisch vaardige Volendam lange tijd de betere ploeg. In het begin van de tweede helft maakte Ted van de Pavert hands. Van Boekel legde de bal resoluut op de stip en Antonucci scoorde (2-3) Een kwartier later maakte Doodeman er zelfs 2-4 van na gegrabbel van De Boer die een zeldzame ketser beleefde. De Graafschap probeerde er nog wel een slotoffensief uit te persen met veel opportunisme. Dat lukte mondjesmaat. Van Mieghem zag nog een schot door Bakker uit het doel geranseld worden en ook invaller Joey Konings probeerde het van afstand.

Revanche

Maar tot scoren kwamen de Achterhoekers niet meer. De Graafschap ging zo voor het eerst sinds 28 mei (Sparta, play-offs) onderuit op De Vijverberg. Een pijnlijke nederlaag voor de Superboeren die nu vijf punten achterstand hebben op koploper Almere City dat wel een wedstrijd meer speelde. Woensdag kan De Graafschap revanche nemen tegen NAC Breda, dat een punt minder heeft dan de Doetinchemmers. Ook dat duel is in Doetinchem.