Nieuws

Gelderse pedojager na de jacht: ‘Dit breekt je op’

Pedohunter EU is de schuilnaam van de Gelderse pedohunter.
Pedohunter EU is de schuilnaam van de Gelderse pedohunter. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Pedojagers zijn populair op sociale media. Door hun filmpjes met ‘ontmaskeringen’ worden ze online geroemd als helden. Maar eenmaal thuis, met de telefoon uit en de laptop dicht, komt alles keihard binnen.
"Ik slaap slecht. Ik droom over het jagen." De Gelderse Pedohunter EU zit aan tafel in het huis van zijn vriendin. In de kamer branden gezellige geurkaarsjes. Een groter contrast met zijn leven online bestaat haast niet.
Sinds vijf weken is M. een zelfbenoemde pedofielenjager. Hij 'ontmaskert' mannen die online contact zoeken met minderjarigen. Daarom wil hij graag anoniem blijven. “Noem me maar M.”

Chatrooms

M. werkt volgens dezelfde methode als de meeste andere pedojagers die nu online actief zijn. Hij meldt zich aan bij chatrooms en doet zich voor als 15-jarig meisje. Oudere mannen sturen hem geile berichtjes en foto’s van hun geslachtsdeel. Ze maken een afspraakje. M. trommelt mede-jagers op. En daar gaan ze. 
Bij de ontmoeting werken ze de man tegen de grond of zetten hem klem. Handen op de rug. Camera erbij. En livestreamen. Naam noemen en woonplaats. Dan de politie bellen en je bewijs overdragen. En dan naar huis. 

'Het is mijn burgerplicht'

M. komt uit een Gelderse gemeente aan de rand van de Veluwe. Hij had een gewoon leventje, tot hij het tv-programma Danny op Straat zag. Daarin deed pedojager HPComebackkk zijn verhaal. "Dat wil ik ook", dacht M.  
Hij zette een Instagram-account op, noemde zichzelf Pedohunter EU en bestelde kleding met zijn nieuwe logo erop. Zijn aantal online volgers groeide met de filmpjes die hij deelde. Twaalf vermeende pedo’s heeft hij al genamed en geshamed. “Het is nu mijn burgerplicht.”
Maar het heeft wel impact op hem, zegt hij in de huiskamer. Hij laat wat berichtjes van mannen lezen. "Jammer dat ik je niet naakt mag zien." Hij scrollt door. Een foto van een geslachtsdeel. "Vind je het mooi?" Mishandelen wil hij niet. Daarin trekt hij de grens. Maar die berichtjes maken hem wel woedend. 
Bekijk onze reportage over pedojager M. De tekst gaat eronder verder.
Gelderse pedojager na de jacht: ‘Dit breekt je op’

Psychologische hulp

"Hij moet oppassen dat hij zichzelf niet voorbij loopt",  zegt zijn vriendin, terwijl ze koffie zet. M. praat sinds kort in zijn slaap. "Sla hem dood", zei hij laatst. De zelfbenoemde burgerplicht begint M. een beetje op te breken. 
"Politieagenten krijgen psychologische hulp. Wij niet", zegt hij. Dat de politie ook oproept om niet zelf op vermeende zedendelinquenten te jagen, daar heeft hij geen boodschap aan.

Instagram plots verwijderd

En dan zijn er nog de tegenslagen. Toen M. donderdagochtend wakker werd, was zijn Instagram-account plots verwijderd. Bijna 30.000 volgers weg. Het socialemediaplatform vond de inhoud en de reacties te aanstootgevend. 
In diezelfde week werd zijn online voorbeeld, pedohunter HPComebackkk, opgepakt. Volgens berichten online had die iemand bedreigd. 

Expert: 'Samenleving niet veiliger'

De politie heeft de handen vol aan de bedreigingen en mishandelingen die voortkomen uit het pedojagen. En of het de samenleving veiliger maakt? Absoluut niet, zegt seksuoloog Erik van Beek tegen Omroep Gelderland.
M. wil de komende tijd meer leren over het fenomeen. Samen met YouTuber Tempest, die naast hem zit in de huiskamer, wil hij meer nuance gaan brengen. Maar voor nu moet hij eerst even zijn adrenaline kwijt en tot rust komen. "Dit breekt je op."