Nieuws

Nijmeegs bedrijf vermomt antibiotica als voedsel

Novio Tech Campus in Nijmegen.
Novio Tech Campus in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een bedrijf op de Nijmeegse Novio Tech Campus heeft een manier ontwikkeld waarmee nieuwe antibiotica door het lichaam wordt gezien als voedsel zodat er een snelle opname plaatsvindt. Dat is een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen resistentie voor antibiotica.
Resistentie tegen antibiotica wordt wereldwijd een steeds groter probleem. In Europa sterven jaarlijks 33.000 mensen aan een niet meer te behandelen infectie, zo blijkt uit een publicatie van ScienceDaily. Een urineweginfectie met een resistente bacterie kan nu soms al noodlottig uitpakken.

Antibiotica prikken bacterie lek als een ballon

Daarom is er grote behoefte aan nieuwe antibiotica. Het Nederlandse bedrijf Madam Thepeutics maakt antibiotica die heel anders werken dan de huidige antibiotica. De kleine moleculen prikken vanaf de buitenkant een gat in de bacterie waardoor die leegloopt en sterft. Remko van Leeuwen van Madam Thepeutics: “Vergelijk het met een opgeblazen ballon die wordt lek geprikt.”
Omdat het zo snel gaat hebben bacteriën volgens van Leeuwen niet of nauwelijks de kans om resistentie te ontwikkelen tegen deze nieuwe generatie van antibiotica.

Vermommen als voedsel

Maar het probleem is dat deze kleine moleculen normaal snel worden afgebroken in het lichaam. Daardoor moet deze antibiotica vrijwel altijd geïnjecteerd worden, waardoor het gebruik sterk beperkt wordt.
Maar PharmaCytics dat op de Nijmeegse Novio Tech Campus zit, heeft een manier ontwikkeld om de medicijnen als voedsel te vermommen. Han van 't Klooster van PharmaCytics legt uit dat hun techniek een voedselgroep koppelt aan de werkzame stoffen, waardoor het spijsverteringskanaal denkt dat het met voedingsstoffen te maken heeft. “Door die vermomming worden ze uitstekend opgenomen door de darmen in de bloedsomloop. Kortom, met onze techniek gaan we van prik naar pil.”