De Belofte

College Renkum gehalveerd, slechts deels vervanging

Het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek.
Het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek. © Google Street View
OOSTERBEEK - Wethouder Leonie Rolink legt haar werkzaamheden tijdelijk neer. Ze last een pauze in vanwege 'overbelasting en een zeer drukke agenda'. Na het opstappen van Jasper Verstand is de vierkoppige wethoudersformatie daarmee gehalveerd. Verstand wordt vervangen, zij het voor drie dagen, besloot de gemeenteraad woensdagavond.
Rondom die vervanging van de vertrokken wethouder was heel wat te doen. De coalitie viel er zelfs op, omdat D66 meende dat haar voormalig partners niet openstonden voor een nieuwe wethouder. Er was al afgesproken in een volgend college terug te gaan naar drie wethouders. Bovendien speelde de kosten in het financieel noodlijdende Renkum een grote rol.
Iets waar de oppositie zich nog steeds aan vasthoudt. Maar de gebroken coalitie besloot toch met hun meerderheid om fulltimer Verstand te vervangen voor een parttime wethouder voor drie dagen in de week. Onder meer omdat het college aangeeft dat de werkdruk anders te hoog is.

'Een denderende sneltrein'

En juist die werkdruk slaat nu dus een nieuw gat in het gemeentebestuur. Rolink neemt voorlopig een 'time-out'. Burgemeester Agnes Schaap laat weten dat de situatie voor de wethouder voelt 'als een denderende sneltrein'.
Schaap zal haar gemeenteraad eind volgende week informeren over de verdere ontwikkelingen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.