Nieuws

Politiek wacht af na fatale mishandeling

Een kaartje op de plek waar Jan werd mishandeld.
Een kaartje op de plek waar Jan werd mishandeld. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een groot deel van de Arnhemse politiek vindt het te vroeg om over maatregelen te spreken, zolang het onderzoek naar de toedracht van de fatale mishandeling van de 73-jarige Jan nog loopt. We moeten ons bovendien blijven realiseren dat het om minderjarigen gaat, betoogt Daniël Becker (ChristenUnie) over de verdachten.
In totaal zijn er nu acht jongeren opgepakt, van wie er zeven minderjarig zijn. Zes verdachten zitten nog vast. Daarvan blijven er drie in ieder geval nog langer in de cel.
"Deze jongeren zijn het product van onze samenleving, waar we met zijn allen vorm aan geven." Maar voor nu: gewoon het onderzoek afwachten en absoluut geen politieke bemoeienis, stelt Becker over het incident in het Arnhemse Spijkerkwartier.

'Niet de eerste keer'

En bij die stellingname sluiten GroenLinks, VVD en D66 zich aan. Eerst moet de politie de ruimte krijgen na deze 'afschuwelijke gebeurtenis', vindt Mark Coenders (GroenLinks). "Een misdaad als deze heeft enorme impact en helaas is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. Er moet goed achterhaald worden hoe dit komt en wat we beter kunnen doen."
Volgens VVD'er Leendert Combee is het belangrijk om tot die tijd de ongerustheid, zorgen en het gevoel van onveiligheid in de wijk serieus te nemen. 

'Aanvalsplan'

Klaartje van Dillen (CDA) komt al wel met een plan, mede naar aanleiding van dit incident. Zij dient een voorstel in om met een 'aanvalsplan' te komen voor de wijken Centrum, Spijkerkwartier, Geitenkamp, Presikhaaf en Klarendal.
Daar zou volgens haar sprake zijn van een 'bovengemiddeld gevoel van onveiligheid' en 'sterke verloedering'. Er is onrust en onvrede in deze wijken, ziet Van Dillen. "En de tweedeling neemt alleen maar toe."

'Boter bij de vis'

Voor PVV'er Coen Verheij is het vanzelfsprekend dat de lokale politiek iets moet doen na het overlijden van Jan. Hij wijst erop dat zijn partij al eerder pleitte om steviger in te zetten op criminaliteitsbestrijding en het budget daarvoor structureel wil verhogen.
Volgens Verheij geeft Arnhem daar in verhouding veel minder aan uit dan vergelijkbare steden. "Wij willen boter bij de vis. Praatjes vullen geen gaatjes."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.