Nieuws

Eekhoorns en vleermuizen nemen oude rioolwaterzuivering over

NEEDE - Door metershoog onkruid en opgeschoten bomen en struiken was van de voormalige zuiveringsinstallatie in Neede al jaren niets meer te zien. Tientallen vrijwilligers hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het in onbruik geraakte complex een nieuwe bestemming te geven. Eekhoorns en vleermuizen zijn de eerste bewoners van het natuurpark, waar ook de geschiedenis van deze bijzondere locatie een prominente rol blijft spelen.
Er waren veertig vrachtwagens nodig om al het grind uit een bezinktank af te voeren, vertelt landschapsarchitect Jacqueline Collou. Dit cruciale deel van de waterzuivering doet nu dienst als ontmoetingscentrum van het park. In deze ronde zaal is ook de canon van Neede te vinden.
BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink zoekt uit hoe het park precies is ontstaan…

Natuur en geschiedenis

De Needse zuiveringsinstallatie is gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Alle gebouwen en installaties zijn ook nu nog op het terrein te vinden. Zij vertellen de geschiedenis van de waterzuivering. De natuur op het terrein heeft de overhand genomen. Op sommige plekken zijn boomstammen letterlijk vergroeid met de zuiveringsinstallatie. Eekhoorns en waterhoentjes leven hier nu. Ook aan de vleermuizen is in vleermuizendorp Neede uiteraard gedacht…
Luister naar de radiobijdrage. De tekst gaat daaronder verder.
Natuurpark Kronenkamp is nog volop in ontwikkeling. Daarbij hebben de initiatiefnemers een duidelijk doel voor ogen, vertelt Collou.
Luister naar de radiobijdrage. De tekst gaat daaronder verder.
"Deze plek moet zorgen voor meer bewustzijn voor het milieu en de natuur", zegt de landschapsarchitect. Niet alleen bij Needenaren, maar bij mensen uit de hele omgeving. 
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!