Nieuws

Culemborg wil er zes grote windmolens bij

© Bestaande windmolen Culemborg (Omroep Gelderland
CULEMBORG - In Culemborg moeten de komende jaren zes nieuwe windmolens gebouwd gaan worden. De molens moeten gaan bijdragen aan het energieneutraal maken van de gemeente in 2040.
De zes molens met een ashoogte van tussen de 155 en 180 meter moeten aan de zuidkant van de provinciale weg richting de snelweg A2 komen te staan. Het windpark moet er over een aantal jaren staan en volgens de huidige normen zo'n 43.000 huishoudens van elektriciteit gaan voorzien. 

Twee keer zo hoog

Culemborg heeft al drie windmolens aan de noordkant van de provinciale weg N320 staan. Die hebben een ashoogte van 80 meter. De nieuwe molens worden, als alles doorgaat, dus ruim twee keer zo hoog. Met de wieken in de hoogste stand zijn de grootste geplande molens bijna net zo hoog als de Eiffeltoren in Parijs. De komende tijd gaat de gemeente in gesprek met inwoners van de stad, maar ook met buurgemeenten, de provincie en het waterschap. 
Overigens geeft wethouder Joost Reus van Culemborg toe dat de elektriciteit die de molens opwekken, niet rechtstreeks ten goede komt aan de inwoners van zijn gemeente. Het molenpark levert de elektriciteit terug aan het landelijke energienet. Wel heeft de gemeente vooraf bedongen, dat het windmolenpark voor de helft in eigendom komt van lokale investeerders, waaronder inwoners van Culemborg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!