Instellingen

Rob Jetten thuis bezocht door boeren: 'grens overschreden'

Jetten krijgt het voedselpakket. Foto en
Jetten krijgt het voedselpakket. Foto en © Thijs Wieggers via Regio8
UBBERGEN - Fractieleider Rob Jetten van D66 in de Tweede Kamer heeft op Facebook zijn zorgen geuit over bezoek aan huis door boeren van Farmers Defence Force (FDF). Vijf boeren uit de Achterhoek kwamen bij hem dinsdagavond aan de deur in Ubbergen om hem een voedselpakket te brengen. Jetten zit in thuisquarantaine vanwege corona.
"Ik waardeer het gebaar van deze vijf boeren. Maar ik concludeer toch ook: hier is een grens overschreden. Ik hoop dat het de laatste keer was dat ik FDF – of welke actiegroep dan ook – thuis op bezoek kreeg."
Jetten benadrukt dat het een gemoedelijke ontmoeting was. "Deze boeren hadden geen kwaad in de zin."
Maar het ongemak is achteraf sterker bij de fractieleider. "Het voelt ook vreemd en onaangenaam dat FDF weet waar ik woon. En daar foto’s en video’s van verspreidt."

Bedreigingen

De Ubbergenaar refereert in zijn bericht op Facebook aan collega-Kamerlid Tjeerd de Groot. Nadat De Groot had geopperd om de veestapel te halveren moest hij aangifte doen van bedreigingen door boeren. Jetten: "Iedereen weet dat D66 en FDF nogal van mening verschillen. Daardoor hebben we ook minder plezierige aandacht van ze gehad. GroenLinks-collega Jesse Klaver en ik zagen onze naam terug op een doodskist."
Ook werd de auto van Jetten bij een werkbezoek aan Diepenheim klemgereden door boeren op trekkers en kwam Jetten tegenover geëmotioneerde boeren te staan in Winterswijk. "Andere FDF’ers moesten samen met de politie de rust terugbrengen."
Hij schrijft verder: "Ik probeer als politicus voor iedereen benaderbaar te zijn. Ook voor wie het niet met mij eens is. Maar als mens heb ik ook een leven buiten de politiek. Ik heb een woning waar ik thuis ben en waar ik niet door mensen ongevraagd wil worden gefilmd; hoe aardig ze het misschien ook bedoelen. Ik hecht aan mijn privéleven. Aan een plek waar ik naast de politicus Rob ook gewoon partner, vriend, broer en buurman ben."
Een van de boeren bij Rob Jetten dinsdagavond was Thijs Wieggers uit Mariënvelde. Over de reactie van Jetten op Facebook zegt hij. "Beetje overdreven. Kom op, man! Hebben we in de politiek nog een beetje ruggengraat of hoe zit dat? We zijn een minuut of vijf bij hem geweest. Boeren krijgen ook ongewenst bezoek, van Animal Rights bijvoorbeeld. Ons weten ze ook te wonen." Spijt van de gang naar Ubbergen heeft Wieggers niet. "Waarom zou ik? We hadden niets verkeerds in de zin. Dit was een ludieke actie om zuivel en vlees en eieren te promoten die zijn naast groente, fruit en vis essentieel zijn in deze tijd."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!