Nieuws

Aantal aanrijdingen met wilde dieren nu al torenhoog

Een aangereden edelhert.
Een aangereden edelhert. © Stichting Wildaanrijdingen Nederland
UDDEL - Een botsing tussen een auto en een wild dier kan forse schade voor het voertuig en de inzittenden opleveren, maar de dieren delven over het algemeen het onderspit. Dit jaar, met de wintermaanden nog voor de boeg, zijn er al extreem veel wildaanrijdingen. Daarom waarschuwen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) nu op te letten op de wegen rond de Veluwe en in de Achterhoek.
Jaarlijks zijn er in het algemeen ongeveer 2500 wildaanrijdingen in Gelderland, dit jaar staat de teller al op 2100. "Daar zitten we nu al op en de drukke maanden komen er nog aan", stelt Gijs van Aardenne van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland. In de wintermaanden rijden we vaker een dier aan omdat het langer donker is. 
De ree is in Gelderland het dier dat het meest voor een auto terecht komt, daar zijn inmiddels al 1100 botsingen mee geregistreerd. Maar ook wilde zwijnen en dassen kunnen plotseling de weg op schieten. Sterker nog, er is al een wolf aangereden. "Ook die komt voor", aldus van Aardenne. Het loopt eigenlijk nooit goed voor de dieren af. Het merendeel is op slag dood, maar toch moesten bijna 200 dieren uit hun lijden worden verlost.
De tekst gaat verder onder de video:
Aantal aanrijdingen met wilde dieren nu al torenhoog

'Niet alles wordt gemeld'

Hoewel het aantal geregistreerde botsingen al hoog ligt, kan de exacte hoeveelheid veel hoger liggen. "Er zijn heel veel aanrijdingen die niet gemeld worden bij de politiemeldkamers", stelt Van Aardenne. "Bijvoorbeeld omdat mensen alleen WA verzekerd zijn."
Mensen zouden altijd 112 moeten bellen na een aanrijding. Maar voorkomen is beter dan genezen. Van Aardenne heeft daarnaast een belangrijke tip om zelf fysieke schade te ontwijken: "Vooral niet plotseling remmen, want we zien veel te vaak dat mensen eindigen tegen een boom."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!