Instellingen

Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

Burgemeester Ahmed Marcouch.
Burgemeester Ahmed Marcouch. © ANP

ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.

"Juist wij, die met de Airborne de betekenis kennen van herdenken", schrijft de burgervader. "En die van vrijheid, zeker voor meningen."

Paty werd afgelopen vrijdag in Parijs door een extremistische moslim onthoofd, omdat hij tijdens een les Mohammed-cartoons liet zien. Zondag gingen tienduizenden Fransen de straat op als eerbetoon aan de leraar.

'Geraffineerde parasieten'

Marcouch noemt salafistische organisaties een 'onderschatte vijand' van de democratie. "Met hun ideologische predikers liften zij als geraffineerde parasieten mee op het geloof en indoctrineren de kinderen tot agressieve geweldsmachines die grote gruweldaden begaan."

"Vrijheid, gelijkheid en broederschap, daar doen wij het voor", besluit de burgemeester naar het Franse motto: liberté, égalité, fraternité.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!