Nieuws

Geen celstraf voor kinderpsycholoog uit Voorst die nichtjes misbruikte

© Pixabay
ZUTPHEN - Een 61-jarige inwoner van Voorst krijgt 240 uur werkstraf voor het misbruiken van zijn drie nichtjes, destijds allemaal minderjarig. De rechtbank acht het bewezen dat hij onder meer aan hun borsten zat en bij één meisje in haar kruis greep.
Volgens de rechtbank maakte de man zich tussen juli 2009 en augustus 2014 schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen bij drie van zijn 15-jarige nichtjes. Dit gebeurde onder meer op een vakantie, maar ook tijdens een kerstbijeenkomst met familie.

Familieband

De straf valt lager uit dan wat het Openbaar Ministerie voorstelde, namelijk 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Zij ging ervan uit dat de man nog meer ontuchtige handelingen verrichte in het verleden, waaronder dat hij zijn nichtjes zou bewegen om zijn geslachtsdeel te betasten. Dat laatste acht de rechter niet bewezen. 
Volgens de rechtbank staat het wel vast dat de man grensoverschrijdend heeft gehandeld en misbruik heeft gemaakt van de familieband. "Door zijn handelen tastte hij de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers ernstig aan", aldus de rechter. 

Afgestudeerd jeugd- en kinderpsycholoog

Volgens de rechters had de verdachte door zijn opleiding, afgestudeerd jeugd- en kinderpsycholoog, ook kunnen weten wat voor schade hij aanrichtte met zijn daden. 
Toch valt de straf lager uit dan de eis, onder meer omdat de rechters rekening houden met het feit dat de man op eigen initiatief al voor de rechtszaak professionele hulp heeft gezocht. De reclassering schat de kans op herhaling in als laag en vindt verder toezicht of ingrijpen niet nodig. De rechtbank neemt dit advies over.
Of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat is nog niet bekend. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!