Rivierengebied / Achterhoek

Culemborgers leren schilderen van Kazachse Nelly: 'Ik wil iets terugdoen'

Nelly geeft schilderles.
Nelly geeft schilderles. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Met een kwast, verf en een schildersdoek voelt Nelly (52) zich helemaal thuis. Twintig jaar geleden moest ze vluchten uit Kazachstan. Ze kwam terecht in Culemborg. Omdat ze graag iets terug wil doen voor de bevolking, geeft ze gratis schilderlessen.
Dat doet ze in Bolderburen, het dorpshuis van Culemborg dat finalist is voor Dorpshuis van het Jaar. "In Kazachstan heb ik de kunstacademie afgerond. Want schilderen is mijn echte passie." Eerder runde Nelly een cateringservice, maar daar moest ze vanwege gezondheidsredenen mee stoppen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Ruim een jaar geleden begon ze met het geven van de schilderlessen. "Toen ik naar Nederland kwam hem ik zoveel lieve en interessante mensen ontmoet. Nog steeds ben ik enorm dankbaar omdat ze mij heel veel hebben geholpen. Dus wil ik alles teruggeven."
Tijdens de lessen in het dorpshuis zijn de schildercursisten niet de enigen die iets leren. "Ik heb een iets laag niveau met mijn taal", zegt ze lachend. Gedurende de lessen spijkert ze haar Nederlands een beetje bij.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Dorpshuis van het Jaar.
Dorpshuis van het jaar - Bolderburen in Culemborg