Nieuws

Rapport: 'Baars was zondebok Ermelo in bestuurscrisis'

Burgemeester Baars was in Ermelo de zondebok volgens onderzoek naar strubbelingen in Ermelo.
Burgemeester Baars was in Ermelo de zondebok volgens onderzoek naar strubbelingen in Ermelo. © gemeente Ermelo
ERMELO - De fractievoorzitters van de partijen in Ermelo zegden in juli het vertrouwen op in burgemeester André Baars, maar kunnen beter in gesprek gaan om moeilijke dossiers beter op te lossen. Dat is de conclusie in een onderzoeksrapport van de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur (NSOB).
Volgens dat onderzoek zijn de verhoudingen verstoord, concluderen professor Paul Frissen en dr. Martin Schulz, die de crisis in opdracht van de provincie Gelderland onderzochten. Volgens Frissen is het te makkelijk om de burgemeester weg te schuiven en te denken dat de problemen dan zijn opgelost. In de praktijk zijn die problemen dan zelden opgelost. Een mediator zou kunnen helpen om de relaties weer te normaliseren.

Gemeenteraad praat over twee weken over de situatie

Alle fractievoorzitters schoven donderdagmiddag aan bij de persconferentie op het gemeentehuis van Ermelo voor de bekendmaking van de uitkomsten van het rapport. Het blijkt al maandenlang te rommelen in de gemeente. De fractievoorzitters vormen een klankbord voor de burgemeester en voeren gesprekken mét en over hem.
Nadat de wethouders aangaven dat er sprake was van een onwerkbare situatie. Is door de fractievoorzitters in een gesprek met de burgemeester het vertrouwen in hem opgezegd. "Wij hebben met veel mensen gesproken", reageert VVD-fractievoorzitter Herma van der Weide-van 't Hof.
Daarna hebben ze de commissaris van de Koning, John Berends ingelicht. Omdat alleen de fractievoorzitters van alle partijen en niet de hele gemeenteraad het vertrouwen opzegde, is er politiek gezien geen besluit genomen. En dus zit de burgemeester sinds juli nog steeds op zijn plek. 

Zondebok

Volgens het rapport  wordt de burgemeester een 'dominante bestuursstijl' toegedicht en zou hij zich 'belerend' opstellen richting wethouders. Iets dat diezelfde wethouders kwetsend en negatief vinden. Ook verwijten burgemeester en wethouders elkaar onbehoorlijk bestuur en is geen sprake van strijd op politiek of professioneel niveau, maar is het persoonlijk van aard. 
Toch stellen de onderzoekers de vraag of de burgemeester niet als zondebok wordt gebruikt voor de problemen die spelen in de gemeente. 'Hij wordt met andere woorden als enige schuldig geacht en lijkt daarmee te zijn aangewezen als zondebok.'  Schrijven ze over hem, maar het gemeentebestuur zou zich meer moeten richten op verzoenen in plaats van afrekening. Geven ze als advies. 

Ophef in Ermelo

Voor de zomer ontstond er ophef in de Veluwse gemeente. Onder meer vanwege een ruzie tussen wethouder Leo van der Velden en burgemeester André Baars. Van der Velden legde in de zomer tijdelijk zijn taken neer. Maar er spelen ook enkele grote dossiers waarover veel 'gedoe' is, zoals eendenslachterij Tomassen Duck-To.
Buurtbewoners vinden dat de gemeente te weinig doet aan de overlast die ze ervaren. Bewoners- en belangengroepen schreven afgelopen zomer een brief aan Commissaris van de Koning John Berends. Daarin uitte ze directe kritiek op de 'bestuurlijke competenties' van de gemeente en werd getwijfeld aan de bestuurlijke integriteit van Baars. Deze bewoners zijn niet benaderd voor het onderzoek.
Frissen adviseert om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de grote thema's in het verleden, zoals ruimtelijke ordening, maar vooral ook de dossiers aan te pakken. Over twee weken praat de gemeenteraad van Ermelo over de uitkomsten van het rapport. 

Lees ook: