Nieuws

Streep door vuurwerkverbod in Arnhem, ook geen show bij de Rijn

Arnhem ziet dit jaar af van vuurwerkverbod, ook geen show bij de Rijn.
Arnhem ziet dit jaar af van vuurwerkverbod, ook geen show bij de Rijn. © ANP
ARNHEM - Arnhemmers kunnen deze jaarwisseling nog gewoon zelf hun vuurwerk afsteken, als het aan burgemeester Ahmed Marcouch ligt. De gemeenteraad besloot onlangs tot een lokaal verbod, maar de burgervader wil dat pas volgend jaar in laten gaan. Ook voor een centrale vuurwerkshow op de Rijn ziet het college nu geen mogelijkheden.
Een verbod op consumentenvuurwerk kan lastig te handhaven zijn, constateert Marcouch. Dat kost volgens hem extra handhavers, die dit jaar nog niet beschikbaar zijn. Bovendien zal hij zijn capaciteit nodig hebben voor de naleving van de coronaregels, merkt de burgemeester op. Dat het vuurwerk nog altijd wel mag worden verkocht, is volgens hem ook een probleem.

'Schadeclaims reëel'

Richting ondernemers zou het niet fair en zelfs strijdig met de wet zijn om een verbod op deze termijn nog in te voeren. Er vanuit gaande dat burgers vuurwerk af zouden mogen steken, hebben ze namelijk inkopen of andere investeringen gedaan. Dat zou tot schadeclaims aan het adres van de gemeente kunnen leiden, die volgens Marcouch reëel zijn.
Hij stelt dan ook voor het lokale verbod op 2 januari in te laten gaan, waarmee het aankomende oud en nieuw nog niet in werking is.
Gelijktijdig met het besluit voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk, vroeg de gemeenteraad voor de zomer een centrale vuurwerkshow op de Rijn te onderzoeken. Deze moest tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug komen. Daarvoor ziet het college voor dit jaar te weinig tijd. Bovendien zou zo'n centraal evenement wel eens heel lastig kunnen zijn in het licht van de coronamaatregelen, meent wethouder Hans de Vroome.

'Echt spektakel'

Ook zijn er volgens de wethouder geen ondernemers die nu het risico willen nemen om te investeren in een dergelijke show. En om mensen naar de stad te trekken is er 'echt spektakel' nodig, denkt hij. Voor volgend jaar houdt de gemeente wel alvast 25.000 euro apart om aan een vuurwerkshow mee te betalen.
De gemeenteraad zal de komende weken formeel besluiten over het voorstel om het lokale verbod pas volgend jaar in te laten gaan. Het landelijke verbod op knalvuurwerk en pijlen zal wel deze jaarwisseling al gelden.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.