Nieuws

Politieke weerstand tegen bouw windmolens bij Avinkstuw in Neede

Inwoners protesteerden in juni tegen de komst van windmolens.
Inwoners protesteerden in juni tegen de komst van windmolens. © Omroep Gelderland
NEEDE - Een deel van de Berkellandse oppositie wil dat de plannen voor de bouw van windmolens bij de Avinkstuw in Neede worden stopgezet. D66, OBL en de PvdA dienen hierover dinsdagavond een motie in.
Er is al een aantal maanden onrust onder inwoners van onder andere Neede. De Burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie (BAWE) wil vijf windmolens van 250 meter hoog net buiten Neede bij de Avinkstuw plaatsen. Inwoners van het Achterhoekse dorp vrezen overlast en protesteerden al meerdere keren.

Nog niet eerder op politieke agenda

De politiek heeft zich nog niet eerder uitgesproken over dit plan. D66, OBL en PvdA zetten het onderwerp voor het eerst op de politieke agenda. De partijen willen onder meer dat het college van burgemeester en wethouders opnieuw kijkt naar de kaders waarin duurzame energieopwekking mogelijk is.
De partijen willen dat de gemeente quickscans gaat uitvoeren om de initiatieven die ontstaan te toetsen op behoud van landschappelijke waarden, ruimtelijke inpasbaarheid, afstand tot de woningen en maatschappelijk draagvlak.
De partijen willen dat dit plan van tafel gaat. "We zijn een voorstander van windmolens, maar we vinden de koers van de wethouder niet de goede", schrijft Hans Pelle van de PvdA. Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Berkelland en dan komt dit onderwerp op de agenda.