Nieuws

Celstraffen van 10 tot 17 jaar in Arnhemse terrorismezaak

De verdachten in de rechtbank.
De verdachten in de rechtbank. © ANP
ROTTERDAM - Zes Arnhemse verdachten in de grootste terrorismezaak in Nederland van de laatste jaren moeten tot 17 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.
Hoofdverdachte Hardi N. heeft 17 jaar celstraf gekregen van de rechter. Van de andere vijf verdachten kregen Waïl el A., Nabil B. en Morat M. 13 jaar cel. Shevan A. en Nadeem S. hebben 10 jaar celstraf opgelegd gekregen. 

Terroristische organisatie

De rechtbank acht bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan de voorbereiding van een grote terroristische aanslag in Nederland. Ze hebben hiervoor volgens de rechtbank deelgenomen aan een terroristische organisatie en een training gevolgd met het oog op het plegen van een terroristisch misdrijf.
Hoofverdachte Hardi N. kreeg één jaar minder dan geëist door het OM. Reden hiervoor is de werkwijze van de AIVD tijdens het opsporingsonderzoek. Er was weliswaar geen sprake van uitlokking door het inzetten van infiltranten, wel is de inlichtingendienst volgens de rechtbank te lang doorgegaan met het beïnvloeden van de verdachte.

Aanslag op een groot evenement

De mannen werden voor hun arrestatie in september 2018 al maanden in de gaten gehouden door politie en justitie. De groep was geïnfiltreerd door twee undercoveragenten en gesprekken werden afgeluisterd. Volgens het OM wilde de groep onder aanvoering van Hardi N. een aanslag plegen op de Amsterdamse Gay Pride of op een ander groot evenement.
Nederland is aan een groot bloedbad zijn ontsnapt, stelt justitie. Vier van de mannen spraken met een van de infiltranten af in een vakantiehuisje in Weert om kalasjnikovs, pistolen en bomvesten te kopen. Bij het verlaten van dat huisje werden ze opgepakt. 

Uitgelokt

Hoofdrolspeler Hardi N. zegt dat hij nooit van plan was geweest echt een aanslag te plegen. Hij zou door de undercoveragenten zijn uitgelokt. Zij zouden hem op de gedachte hebben gebracht een aanslag te plegen. Ook de andere mannen ontkennen. Morat M. zou alleen een wapen hebben willen kopen om zijn gezin mee te verdedigen. Waïl el A. zou op zoek zijn geweest naar een contactpersoon omdat hij wilde uitreizen naar Syrië.
Ze zeggen allemaal wel dat ze opkeken naar Hardi N. Hij is met zijn 36 jaar de oudste van de groep en zou volgens justitie het brein zijn achter hun plannen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!