Arnhem en omstreken / Achterhoek

Hoe toegankelijk is het provinciehuis? Jan neemt de proef op de som

Jan test de toegankelijkheid van het Huis der Provincie.
Jan test de toegankelijkheid van het Huis der Provincie. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De afgelopen jaren heeft toegankelijkheidsexpert Jan Troost de dorpshuizen in de provincie gecheckt. Niet alleen om te bepalen hoe de koffie smaakte, maar ook of de helling niet te steil was en of er wel iemand kwam kijken als het alarm op het mindervalidentoilet afging. Maar hoe zit het met het 'dorpshuis' van de provincie, het Huis der Provincie in Arnhem?
Ook dit seizoen gaat Troost weer de dorpshuizen keuren in het programma Dorpshuis van het Jaar, editie 2020. Om af te trappen bracht hij samen met presentatrice Angelique Krüger een bezoek aan het Huis der Provincie. Nog voor hij binnen was, had hij al iets op te merken.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Om het Huis der Provincie binnen te komen moet je buiten eerst de trappen op, of de helling gebruiken. Vaak zijn dergelijke hellingen te steil, maar dat zit hier wel goed. Maar de helling ligt schuin, waardoor je het laatste drempeltje lastig ziet. Troost: "Visueel is het een drama, vooral in het donker."
De koffieautomaat staat net laag genoeg. "Ik heb gelukkig een lange arm, maar vaak staan de apparaten te hoog." De koffie zelf is prima, aldus Troost. "Ik snap wel dat mensen hier werken." Verderop in het Huis der Provincie gaat het nog mis bij een helling, daar komt Jan in z'n rolstoel met moeite omhoog.
In het mindervalidentoilet kwam hij goed binnen. Als hij aan het alarm trekt, komt er netjes iemand kijken. "Alleen kon ik niet bij de toiletrol."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Dorpshuis van het Jaar.
Dorpshuis van het jaar - De Aftrap