Nieuws

Zó kan dove Jeroen ondanks mondkapjes toch een beetje communiceren

Het logo op het mondkapje.
Het logo op het mondkapje. © Jeroen Pas
ARNHEM - Jeroen Pas uit Arnhem communiceert met gebaren en via liplezen. Hij is doof. De vele mondkapjes die nu worden gedragen, maken communicatie voor hem lastig. Zijn zus bedacht een oplossing: het internationale doventeken op zijn mondkapje.
En dat werkt. "Ik ben naar de Ikea in Duiven geweest met dit mondkapje. Toen de caissière het logo zag, deed ze gelijk haar mondkapje af," schrijft Jeroen op Facebook. " Ze vond het goed dat ik het teken op mijn mondkapje had geplakt. Wow, ik kreeg er kippenvel van." 
Jeroen was dankbaar voor het moment, vertelt zijn zus Carola Gieben. "Deze ervaring bij Ikea was de eerste keer dat hij zoiets meemaakte, het teken heeft hij pas kort op zijn mondkapje."
Het was Carola die hem op het idee bracht. "Met de mondkapjes op wordt communiceren voor Jeroen een stuk lastiger. De barrière wordt een stuk groten, want hij kan zo niet meer liplezen." 

'Iedereen kent dit teken'

Carola zag op Facebook een mondkapje voorbijkomen met daarop een logo met gehoorapparaten. "Maar dat was onduidelijk: veel doven met gehoorapparaten kunnen nog steeds geen mensen horen praten. Bovendien kent iedereen dit teken. Dus ik ging speuren op internet en kwam erachter dat je deze logootjes heel makkelijk online kan bestellen." En dus ging zuslief aan de slag en nu loopt Jeroen met dit mondkapje rond.  
Jeroen deelde zijn ervaring op Facebook. Dat bericht is al bijna 900 keer gedeeld en er komen veel positieve reacties op. "Het is eigenlijk zo raar, dit logo is er al heel lang, maar veel doven dachten er niet aan om dit te doen. Als cassières achter plexiglas dit zien, zetten ze heel even hun mondkapje af en is communiceren gewoon mogelijk. Het scheelt zoveel: het is simpel maar daadkrachtig." 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!