Instellingen

Heftige beelden: edelhert rent zich dood tegen boom in drukbezocht bos

Het edelhert rent zich dood tegen een boom.
Het edelhert rent zich dood tegen een boom. © still uit video
ERMELO - Geldersch Landschap & Kasteelen roept bezoekers van de Veluwse bossen op om niet van de paden af te wijken. Afgelopen weekend sloeg een grote roedel edelherten bij Staverden op de vlucht. Een hinde knalde in de vlucht tegen een boom en overleefde het niet.
Het is momenteel druk in de bossen op de Noord-Veluwe. De hertenbronst trekt jaarlijks veel toeristen, maar dit jaar is de situatie volgens boswachter Ger Verwoerd uitzonderlijk. "Ik heb het nog nooit zo druk gezien."
Het vermoeden bestaat dat deze grote roedel herten op de vlucht is geslagen, doordat mensen met honden van de paden waren geweken. Marvin Zuiderhoek zag het gebeuren. "Ik liep met mijn vriendin op de Uddelermeerweg vlak bij kasteel Staverden. We zagen in de rand van het bos herten, we bleven stilstaan en ik begon met filmen."
Bekijk de heftige beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Heftige beelden: edelhert rent zich dood tegen boom in drukbezocht bos

'Het hert was direct dood'

Op de video van Marvin is te zien dat tientallen herten het bos uitvluchten en haastig de weg oversteken. De paniek was blijkbaar zo groot dat één hinde tegen een boom knalt en op de grond zakt. "We zijn dichterbij gekomen en zagen nog een paar stuiptrekkingen. Eigenlijk was het dier direct dood. We hebben de politie gebeld", vertelt Marvin. 
Als de tientallen herten het bos zijn uit gestoven ziet Marvin precies op die plek twee mensen met grote honden het bos uitkomen. Boswachter Verwoerd denkt dat deze mensen de oorzaak zijn geweest van de schrik bij de grote groep herten. 

Boetes voor natuurrecreanten

Verwoerd zegt dat hij momenteel geregeld boetes moet uitdelen, omdat mensen zich niet aan de regels houden. Zo is het niet toegestaan om van de paden af te wijken, honden los te laten lopen in het bos. En het is verboden om na zonsondergang in het bos te zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!