Instellingen

Toch geen bezoekers bij razziaherdenking Putten

De drukbezochte herdenking in 2014.
De drukbezochte herdenking in 2014. © ANP
PUTTEN - 80 belangstellenden hadden zich aangemeld om de razziaherdenking van komende vrijdag op anderhalve meter afstand bij te wonen. De gemeente Putten heeft besloten om toch geen bezoekers toe te laten vanwege het coronavirus. Er is wel een live-uitzending.
Burgemeester Lambooij van Putten geeft aan dat er in de afgelopen twee weken 35 Puttenaren besmet zijn geraakt met het coronavirus en dat dit een 'pijnlijk, maar onontkoombaar besluit is.' Een groter contrast met de herdenking van vorig jaar is er bijna niet. Toen woonde prinses Beatrix de 75ste herdenking bij.
De razzia was een wraakactie van de bezetters. Het Veluwse verzet beschoot op 1 oktober 1944 op de weg van Putten naar Nijkerk een Duitse auto met daarin twee officieren en twee korporaals. Daarna werden 659 mannen werden gevangen genomen in de Oude Kerk. Onder hen Puttenaren en Nijkerkers, maar ook passanten. Ze gingen per trein naar kamp Amersfoort, en vanaf daar op transport naar Duitse werkkampen. Het grootste deel van hen overleefde de oorlog niet. 
De herdenking wordt vrijdag 2 oktober vanaf 19.00 uur live uitgezonden via het YouTube-kanaal en de website van de gemeente Putten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!