Nieuws

Gaan de Arnhemse woonboten naar Oosterbeek?

De woonboten aan de Westervoortsedijk.
De woonboten aan de Westervoortsedijk. © Omroep Gelderland
Voor de vijftien Arnhemse woonboten die moeten vertrekken uit de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk ligt mogelijk een oplossing in de voormalige zandwinplas ‘Gat van Moorlag’ in Oosterbeek. De gemeente Renkum staat open voor een gesprek daarover, laat het college weten na vragen van de VVD. Wel zal de uitwerking van de plannen 'nog lang duren'.
Dat komt ook omdat er weerstand is bij omwonenden, geeft het college aan. Reden voor gebiedseigenaar K3Delta om de plannen voor ontwikkeling naar natuur, recreatie en woonboten vorig jaar in de ijskast te zetten.
Maar 'blijkbaar' heeft K3Delta op verzoek van de Arnhemse gemeenteraad een brochure opgesteld over hun ideeën voor het gebied, ziet het Renkumse college. Daarbij zijn zij naar eigen zeggen niet betrokken of gehoord.

'Ruimte voor 40 boten'

Daarin staat onder meer dat de plas ruimte kan bieden aan ongeveer veertig woonboten. De ontwikkelaar meent dat dit gezien kan worden als oplossingsrichting voor het Arnhemse woonbotenvraagstuk. Maar ook dat dit aanpassingen van de huidige plannen vraagt. Een verantwoordelijkheid die bij de gemeente Renkum ligt.
Arnhem heeft Renkum eerder benaderd over de 'mogelijkheid en wenselijkheid' van de komst van de woonboten naar het 'Gat van Moorlag'. Renkum zegt dat gesprek aan te willen gaan. "Wij willen dan graag een totaalplan voor de korte, middellange en lange termijn. Dat gesprek is er verder nog niet geweest."
De Arnhemse wethouder Jan van Dellen geeft aan 'bereid te zijn tot een gesprek'. "Ik heb altijd gezegd open te staan voor kansen die zich voordoen."

'Echt heel gaaf'

Woonbootbewoner Jeroen Spaander zegt vanuit de gemeente nog niks te hebben gehoord over deze ontwikkelingen, maar is enthousiast. "Echt heel gaaf. Klinkt als een mogelijke oplossing." Eerder gaf hij Van Dellen het verwijt mogelijkheden voor alternatieve ligplaatsen te weinig te hebben onderzocht. Binnenkort worden de door henzelf aangedragen oplossingen besproken, vertelt Spaander. "Dus dit past wel precies in dat plaatje."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.