Nieuws

Landbouwterreur: ijzeren bouten in maïsakker opgehangen

De bouten zijn opgehangen ter hoogte van de kolf.
De bouten zijn opgehangen ter hoogte van de kolf. © Frank Preuter
KLARENBEEK - Een opmerkelijke vorm van vandalisme in Klarenbeek. Er hangen plotseling ijzeren bouten aan de maïs, die zorgen voor grote problemen bij het oogsten van het gewas. Zo hebben twee machines al voor duizenden euro's aan schade opgelopen.
"Ze pakken de verkeerde", vertelt Frank Preuter, een metaaldetectorhobbyist. "Ze willen de boer pakken, maar de loonwerkers houden schade aan hun machines over." Preuter weet te melden dat de schade aan de hakselaars al tussen de 25.000 en 30.000 euro ligt.
De metaaldetectorhobbyist heeft er geen goed woord voor over. Via een bericht op de website van Farmers Defence Force kwam hij uit bij de betreffende boer. Omdat er volgens hem een politieonderzoek loopt houdt hij de naam en locatie van de boerderij voor zich. 
Maar hij gaat er wel wat aan doen. Aankomend weekend gaat hij met een groep van maximaal veertig vrijwilligers het veld in op boutenjacht. "Voor deze dag is een detector handig, maar geen noodzaak aangezien alle gevonden bouten op kolfhoogte hangen", laat hij weten in zijn oproep.

Flashback naar landbouwterreur

De situatie doet denken aan de landbouwterreur in 2017. Toen het Land van Maas en Waal geteisterd door verschillende vormen van vandalisme, met onder meer spijkers door de maïs. Of daar ooit een dader voor is gepakt, is onbekend.