Gemeente Oldebroek

Gerjan (20) uit Wezep heeft de grootste van Nederland

Gerjan met de tomaat in zijn hand.
Gerjan met de tomaat in zijn hand. © Gerjan Puttenstein
WEZEP - Gerjan Puttenstein uit Wezep heeft de grootste tomaat van Nederland. Met een gewicht van maar liefst 2,7 kilo haalde hij de titel binnen tijdens het Giant Vegetable Championship in Utrecht. En daar bleef het niet bij. In de categorie pompoenen haalde het 20-jarige Gelderse groentekweektalent een persoonlijk record met een enorme joekel van 603 kilo. Daarmee werd hij in die categorie vierde.
Hoewel de tomaat een echte titel oplevert, is Puttenstein toch het meest blij met zijn record bij de pompoenen: "In 2018 werd ik kampioen van Nederland met een gewicht van 510 kilo. Ik wist dat er dit jaar deelnemers waren met zwaardere pompoenen dan ik, maar ik wilde mezelf vooral overtreffen en dat is gelukt. Daar ben ik heel blij mee."

Goeie verzorging en geduld

Een geheim voor het kweken van de enorme tomaten en pompoenen heeft Puttenstein niet: "Ik heb de tomaten goed geleid en verder moet je er vooral heel veel tijd in steken. In zowel een goede verzorging, als ook de duur van laten groeien." Toch handelde Gerjan wel met voorkennis, want hij studeert plantwetenschappen aan de Wageningen Universiteit.

Niet meer te eten

Puttenstein vermoedt dat de tomaat niet echt lekker meer zal zijn. Er wordt dan ook geen soep van gemaakt. "Ik ga de tomaat laten drogen en de zaden eruit halen, want die hebben wel bewezen dat ze goed zijn."
De megapompoen wil Puttenstein in de tuin zetten en gaan uithollen voor Halloween.

Fanatieke kwekers

Het Dutch Giant Vegetable Championshop wordt gehouden sinds 2009. Iedereen kan er aan meedoen. "Uiteraard zijn het onze grote pompoenen die het meest imponeren, maar wij zijn ook fanatieke kwekers van allerlei andere soorten reuze groenten", schrijft de organisatie van het grote groentenevenement op haar website.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!