Nieuws

Natuur op je bord: wilde aardbeien met brandnetels

Ook deze brandnetel kun je eten.
Ook deze brandnetel kun je eten. © Jerome Prohaska, Wikimedia Commons
ERMELO - De ingrediënten voor een lekkere salade kun je prima in de Gelderse natuur vinden. Van zevenblad en veldzuring tot hondsdraf en brandnetel. Boswachter Clara Wilken doet in de Gelderse natuur boodschappen voor het diner.
“Alle planten kun je eten, maar sommige maar één keer”, waarschuwt Wilken. De boswachter van Gelders Landschap en Kasteelen organiseert regelmatig excursies over eetbare planten. Veel planten in de Gelderse natuur zijn eetbaar, maar er zijn er ook veel die ronduit giftig zijn. De bladeren van veldzuring kun je veilig eten. En het blijkt verrassend lekker! 
Luister naar de radioreportage (1 van 3):

Aardbeien in de natuur

De aardbeien zoals we die normaal gesproken kennen zijn sappig en vol van smaak. Ook in het wild is het bij velen geliefde rode fruit te vinden. Benieuwd of de wilde aardbei net zo lekker smaakt? Dit vindt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink ervan...
Luister naar de radioreportage (2 van 3):

Brandnetels eten zonder pijn

Ook brandnetels kun je eten, maar daarbij wil je natuurlijk niet geprikt worden door de vele brandhaartjes van de plant. Clara Wilken vertelt hoe je rauwe brandnetelbladeren kunt eten zonder pijn te lijden...
Luister naar de radioreportage (3 van 3):
Momenteel dragen de brandnetels zaden. Ook die zijn eetbaar. Bovendien hoef je hierbij niet op je hoede te zijn voor de brandhaartjes van de plant, want op de zaden groeien geen haartjes. De knapperige zaden zijn lekker als topping op de salade. Eet smakelijk!
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!