Nieuws

VIDEO | Dít moet je doen als je deze stekelige baby's vindt

NIJMEGEN - Ze zijn heel schattig en heel stekelig en komen steeds vaker in de problemen: baby-egels. Bij de Dierenambulance in Nijmegen zitten op dit moment meer dan zestig egels, waarvan een groot deel kleintjes die hun moeder kwijt zijn. Vaak door toedoen van ons, de mensen.
Het is een uitermate schattig gezicht als dierenverzorger Vera Winkel met een klein spuitje een baby-egel zit te voeren. "Het is speciale melk voor egels", zegt ze, "want ze kunnen niet tegen koemelk." Het piepkleine egeltje, zo groot als een kiwi, dat ze in haar gehandschoende hand heeft, drinkt gulzig. Daarna zet ze het kleine, stekelige beestje terug bij zijn broertjes en zusjes in de couveuse onder een schapenvachtje. De volgende is aan de beurt. 
Bekijk de schattige egels in onze reportage. De tekst gaat eronder verder
VIDEO | Dít moet je doen als je deze stekelige baby's vindt

Nest verstoord

"Vroeger leefden egels echt buitenaf in hagen', vertelt assistent-beheerder Petra Alink van de Dierenambulance Nijmegen. "Maar er is steeds minder ruimte en dus moet de egel noodgedwongen uitwijken naar tuinen." 
"Daar wordt hij steeds vaker met de mens geconfronteerd, die vaak per ongeluk een nest verstoort waardoor de moeder op de vlucht gaat. Ook door het maaien van bermen of andere terreinen komen egels om. Verweesde of gewonde egels vangen wij hier op en we proberen ze groot te brengen en op te lappen, zodat ze weer terug de natuur in kunnen."
De tekst gaat verder onder de foto's
Een verweesde baby-egel wordt gevoed met speciale melk. Foto: Omroep Gelderland
Petra Alink legt een jonge egel in een nestje gemaakt van oude kranten. Foto: Omroep Gelderland

Ziektes

Ook ziektes maken het de egel moeilijk. In de opvanghokken bij de Nijmeegse Dierenambulance horen we een egel rochelen. "Die heeft longonsteking", zegt Petra. Ze pakt één van de egels uit zijn hokje en legt hem in een bak op de weegschaal. "We houden nauwkeurig bij hoeveel ze wegen, dan kunnen we zien of ze goed aansterken." Voor wie een egel in de tuin aantreft en niet zeker weet of deze hulp nodig heeft, geeft Petra een aantal tips. 

Dít moet je wel en niet doen

Dit zijn de do's en don'ts als je een egel of nestje egels aantreft: 
  • laat een egel of een nest altijd met rust en pak de egels vooral niet op!
  • vind je een nestje met baby-egels, check dan of de moeder na een paar uur terug is. Zo niet: bellen!
  • heeft een egel wonden, rolt hij zich niet op en zet hij niet zijn stekels uit als je in de buurt komt, zit hij overdag passief buiten of heeft hij erg veel vliegen/teken/vlooien om zich heen, dan is het een verzwakte egel en kan je de dierenambulance of egelopvang bellen
  • geef egels geen melk, maar water (in de opvang krijgen ze speciale synthetische melk en geen dierlijke) en eventueel droge kattenbrokken (let op: dit kan ook andere dieren aantrekken: katten en ratten). De dierenspeciaalzaak heeft ook speciaal egelvoer. 
  • leg bij een door de moederegel verlaten nest meteen een kruik of een fles warm water en bel de dierenambulance.