Nieuws

Pegida welkom in Apeldoorn, maar mag geen koran vernietigen

Edwin Wagensveld.
Edwin Wagensveld. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Nadat een demonstratie van Pegida in Apeldoorn enkele weken terug werd afgelast, gaat de anti-islamorganisatie het komende vrijdag opnieuw proberen. Aanhangers houden een betoging op het Marktplein, pal voor het stadhuis. Een koran vernietigen mag daarbij niet, tot onvrede van voorman Edwin Wagensveld.
Pegida mag niet bij de Turkse moskee staan, zoals de organisatie zelf graag zou willen. Dat is één van de voorwaarden die Apeldoorn stelt. De andere is dat er tijdens de demonstratie 'geen sprake mag zijn van het onrespectvol behandelen (verscheuren, vertrappen of ermee gooien) van een religieus geschrift', laat een woordvoerder weten. 

Koran vernietigen

Om veiligheidsredenen kon Pegida zijn betoging begin september niet door laten gaan. De veiligheid van Wagensveld, andere demonstranten, maar ook omstanders en omwonenden, kon niet worden gewaarborgd door de gemeente en de politie.
Dat had alles te maken met het voornemen van Wagensveld om een koran te vernietigen. Pegida-aanhangers zouden zich verzamelen voor de Turkse Eyüp Sultan Moskee. Burgemeester Ton Heerts gelaste op het allerlaatste moment de betoging af, tot onvrede van Wagensveld.

'Niet bemoeien met inhoud'

Edwin Wagensveld legt zich neer bij het besluit om de demonstratie op het Marktplein te houden, maar is des duivels dat burgemeester Heerts 'zich bemoeit met de inhoud' van die demonstratie.
"Dit gaat te ver", laat hij in een reactie weten. "Wat ik met de koran doe, moet ik weten. Daar mag je je wettelijk niet mee bemoeien." Wagensveld vindt dat de gemeente het veiligheidsaspect gebruikt om hem de mond te snoeren.

Wat doet Wagensveld?

Voorzitter van de Turkse moskee Ayhan Tonca is tevreden met het besluit van de gemeente. "Als zij zich aan de regels houden, dan zijn wij er blij mee dat het zo opgelost kan worden: hij (Wagensveld, red.) een demonstratie - dat is zijn goedrecht. En het vindt op een waardige manier plaats."
De vraag is nu of Wagensveld zich ook aan de regels zal houden. "Pegida heeft zich nog nooit beperkingen laten opleggen", besluit de voorman veelzeggend. De demonstatie staat vrijdagmiddag gepland tussen 12.30 en 14.00 uur.