Instellingen

GLD doc - Muziek met een verhaal

Muziek is onlosmakelijk verbonden met de Sinti, met de zigeuners en hun cultuur. In deze film twee verschillende voorbeelden: Roger Moreno en drie generaties Tata Mirando.
Componist en muzikant Roger Moreno begon in 1998 met zijn Requiem voor Auschwitz. Met dit requiem wilde hij de moord op de bijna één miljoen Sinti en Roma tijdens de 2e wereldoorlog herdenken. Parellel wordt het verhaal verteld van drie generaties Mirando: Tata Mirando, zijn zoon Nello Mirando en zijn dochter Idiana die ieder op hun eigen manier terugkijken op wat er met hun familie in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Dankzij de muziek heeft het koninklijk zigeunerorkest Tata Mirando de oorlog overleefd. De rest van de familie heeft de oorlog niet overleefd. Tot hun laatste optreden hielp de muziek hen het verdriet een plek te geven van iedereen die is omgekomen.
Samen met vier musici van het Nederlands Begeleidingsorkest uit Arnhem, bezoekt Roger in Auschwitz de plekken die hem hebben geïnspireerd voor zijn requiem. Het orkest is van plan om het requiem tijdens dodenherdenking uit te gaan voeren. Voor dit bezoek hebben zij een speciale bewerking van een deel van het requiem gemaakt.
De documentaire Muziek met een verhaal is op 29 september om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!