Nieuws

Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

Wageningen kampt met tekorten die oplopen tot 2,8 miljoen euro per jaar.
Wageningen kampt met tekorten die oplopen tot 2,8 miljoen euro per jaar. © Pexels.
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
De gemeente kampt met tekorten die oplopen tot 2,8 miljoen euro per jaar. Het gemeentebestuur wil dat begrotingsgat samen met de politiek op gaan lossen. 

Nieuw toekomstplan

Onder het motto 'Een nieuwe toekomst voor Wageningen' gaan ze de komende maanden schrappen en schaven aan bestaande plannen. De definitieve meerjarenbegroting voor 2021 tot 2024 is dan naar verwachting in maart 2021 klaar. Er wordt overigens wel al eerder een meerjarenbegroting naar de provincie toegestuurd, een versie 1.

Provincie op de hoogte

"De provincie weet dat deze begroting niet sluitend is", vertelt wethouder Maud Hulshof. "Daarom is het plan 2.0 nodig." De gemeente heeft hierover nauw contact met de provincie Gelderland, vertelt ze. Wageningen wil zo voorkomen dat ze onder verscherpt financieel toezicht komt te staan. 

Veel gemeenten in zwaar weer

Veel gemeenten verkeren momenteel in financieel zwaar weer. Dat komt onder meer door stijgende kosten voor de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning, waar gemeenten niet volledig voor gecompenseerd worden vanuit Den Haag. Daarbovenop komt de coronacrisis. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!