Nieuws

'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

Wethouder Hans de Vroome spreekt de zaal toe.
Wethouder Hans de Vroome spreekt de zaal toe. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
Onlangs presenteerde De Vroome zijn plannen. Om het Stadstheater op te knappen en daarin ook toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te huisvesten is 83 miljoen euro nodig. Twee jaar geleden werd nog uitgegaan van 45 miljoen euro.
De D66'er legde nog eens aan zijn leden uit waar destijds allemaal geen rekening mee was gehouden en hoe hij nu alsnog de miljoenen bij elkaar wist te krijgen. "Maar de gemeenteraad gaat zich nog uitspreken over die creatieve financiële dekking."

'Opboksen tegen wethouders'

Binnen het college is De Vroome de enige D66'er. Dus het is best wel eens opboksen tegen vijf andere wethouders die volgens hem wat minder op hebben met cultuur, vertelt hij de zaal.
Maar het gaat altijd slagen, klinkt De Vroome overtuigd. "Want vriend en vijand zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren."
Het gebouw waarin hij zijn partij toespreekt, staat 'nog net niet op instorten'. "Maar eigenlijk kan het niet meer."
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.