Nieuws

Veteraan Max (94) mocht wél bij Airborne-herdenking zijn: 'Erg indrukwekkend'

EDE - De Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede was dit jaar anders dan anders. Er waren nauwelijks veteranen, nabestaanden en bezoekers. Slechts enkele genodigden waren aanwezig bij de plechtigheid, waaronder de 94-jarige veteraan Max Wolff uit Arnhem.
Max Wolff zit in de Tweede Wereldoorlog vier jaar ondergedoken in Nederland, België en Frankrijk. Met zijn ouders probeert hij te vluchten naar Zwitserland. Dat mislukt. "Mijn beide zusjes en een zwager zijn gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Drancy bij Parijs", vertelt hij. "Later zijn zij naar Auschwitz vervoerd en daar vermoord."
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Veteraan Max (94) mocht wél bij Airborne-herdenking zijn: 'Erg indrukwekkend'
Max ontkomt aan de gruwelen van het concentratiekamp. Eerst duikt hij weer onder, maar in 1944 trekt hij naar Normandië. Daar meldt de dan net 19-jarige zich bij de Engelsen. Eerst wordt hij opgeleid voor de Prinses Irene Brigade. Daarna wordt Max gedetacheerd bij de Britse en Canadese troepen. "Ik wilde absoluut iets terug doen voor al het leed en verdriet dat ons is aangedaan."
De kersverse militair spreekt Frans, Duits en Engels. De geallieerden maken graag gebruik van zijn talenkennis. "Uiteindelijk ben ik actief geweest als tolk in de rang van Sergeant der eerste klasse."
In april van 1945 wordt hij gedetacheerd in Arnhem bij de Engelse dienst Identificatie en Berging. Max was betrokken bij de totstandkoming van de Airborne Cemetery Oosterbeek.

'Erg indrukwekkend'

Max Wolff vindt herdenken belangrijk. "Niet alleen bij dit soort herdenkingen, maar mijn omgekomen familieleden zijn nooit uit mijn gedachten. Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan ze."
Samen met zijn vrouw Carla wil hij zo lang mogelijk naar de herdenkingen komen. Ook al is de veteraan niet zo mobiel meer. Met hulp van Carla en een rollator, gaat hij op pad. Ook zaterdag naar de Ginkelse Heide. 
"Ik vond het erg indrukwekkend. En ik ben ontzettend blij dat ik hier aan deel heb mogen nemen. Aan de jongens is toch weer alle eer gegeven die ze toekomt", vertelt hij na afloop.
Hij is ook blij om te zien dat er ook zo'n twintig scholieren actief aan de herdenking meedoen. "Als deze jongeren later grote mensen zijn, zullen zij de herdenkingen voortzetten."

Ook in 2020

Bijna 95 jaar is Max Wolff. Hij weet nu al dat hij en echtgenote Carla ook volgend jaar weer aanwezig willen zijn bij de Market Garden-herdenking op de Ginkelse Heide.
Bekijk een samenvatting van de herdenking op de Ginkels Heide:
Veteraan Max (94) mocht wél bij Airborne-herdenking zijn: 'Erg indrukwekkend'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!