Nieuws

Opluchting bij inwoners: vrachtwagens hoeven straks niet meer dwars door dorp

NIEUWAAL - Grote vrachtwagens dwars door de smalle straten van het dorp Nieuwaal. Dat zorgde jarenlang voor gevaarlijke situaties. Bewoners hielen hun adem in. Maar dat is binnenkort verleden tijd. Een lang gekoesterde wens van de inwoners gaat na bijna twintig jaar eindelijk in vervulling: er komt een rondweg.
De afgelopen twintig jaar zijn de tuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard gegroeid. Het gevolg: het dorp Nieuwaal ligt omsloten met kassen. En al het verkeer moet door het dorp om naar de grote weg te komen. Een bewoner: ''We hebben eigenlijk al die jaren geluk gehad."

'Steeds meer en grotere vrachtwagens'

De inwoners zijn buitengewoon opgelucht dat de rondweg er komt. Vrachtwagens hoeven daardoor straks niet meer dwars door het dorp te rijden.
Peter van Empel, voorzitter van het Dorpsplatform Nieuwaal: "We hebben er naar uitgekeken. De ontwikkeling van de tuinbouw gaat in een razend tempo. De afgelopen 20 jaar is het vrachtverkeer dat door de dorpskern rijdt, fors toegenomen. Ook de vrachtauto's zijn steeds groter geworden. De route van en naar de kassen loopt ook nog eens langs een basisschool. Daarom wilden we graag een extra ontsluitingsweg."
Meike van Steenis, ook van het Dorpsplatform: ''Zeker met onze jonge kids is de rondweg een enorme verbetering. Ik hoop straks met mijn kinderen veiliger door het dorp te kunnen fietsen.''

Jarenlang project

De weg die de gemeente nu aanlegt om het dorp heen moet de situatie een stuk veiliger maken. De gemeente Zaltbommel, het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) en lokale ondernemers hebben zich voor het plan hard gemaakt. Daarbij was het verwerven van de benodigde grond voor de weg een grote uitdaging. Eind vorig jaar kwam het laatste stuk beschikbaar. En nu is het dan eindelijk zover: de bouw is begonnen.
Bekijk hieronder de beelden:
Opluchting bij inwoners: vrachtwagens hoeven straks niet meer dwars door dorp