Nieuws

'Vrouwen komen huilend binnen', abortuskliniek blij met demonstratieverbod

Demonstratie tegen abortus.
Demonstratie tegen abortus. © ANP
ARNHEM - De Arnhemse abortuskliniek is blij dat burgemeester Marcouch heeft besloten dat er in een straal van 500 meter rond de kliniek niet meer gedemonstreerd mag worden omdat vrouwen daardoor geïntimideerd raken. "Vrouwen komen soms huilend bij ons binnen", stelt directeur-bestuurder Monique van Tilburg van de kliniek.
"Vrouwen worden ongewenst aangesproken en ondervinden daarvan veel hinder. Sommige cliënten komen al met schroom binnen, de aanwezigheid van de demonstranten versterkt dat", zo vertelt Van Tilburg tegen de NOS op NPO Radio 1. "De vrouwen worden dan aangesproken en krijgen een folder in de hand. Soms denken ze dat de demonstranten ook medewerkers van de kliniek zijn."
En dat zorgt ervoor dat vrouwen met een heel vervelend gevoel de kliniek binnenstappen. "Als ze binnen zijn, dan zijn ze echt ontdaan. Sommigen komen soms huilend binnen. Dan moeten we ze eerst tot bedaren brengen voordat we aan ons gesprek kunnen beginnen. Anderen durven niet eens naar binnen omdat ze langs de demonstranten moeten. Ze vinden dat heel vervelend. Wij vinden ook dat dit niet kan."

Demonstratieverbod

Dat vond burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem dus ook. De burgemeester heeft de demonstranten eerst al gevraagd niet langer 'pal voor de kliniek' te gaan staan. De betogers zouden daarop hebben aangegeven niet langer te betogen, waarop zij vlak voor de abortuskliniek gingen staan met een bord met folders voor hun buik. Dat stopte het ongewenste gedrag niet, zag Marcouch.
Daarop besloot hij ook het verbod in te stellen om zonder vergunning een promotiestandplaats in te nemen binnen een straal van 500 meter rondom een abortuskliniek.

'Ze mogen best hun mening laten horen'

Van Tilburg vindt overigens wel dat de betogers hun mening mogen laten horen. Dat staat ook gewoon in de wet. "Maar dat is wat anders dan het intimideren van cliënten en medewerkers. De burgemeester heeft ook gezegd dat dit afgelopen moet zijn. Ik hoop dat andere gemeenten dit voorbeeld van Marcouch volgen."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!