Nieuws

Demonstraties bij abortuskliniek in Arnhem verboden

Marcouch verbiedt demonstraties rondom abortuskliniek.
Marcouch verbiedt demonstraties rondom abortuskliniek. © ANP
ARNHEM - In Arnhem mag er 500 meter rondom een abortuskliniek niet meer worden gedemonstreerd of geflyerd. Dat heeft burgemeester Ahmed Marcouch besloten. Daarmee wil de burgervader het 'hinderlijke en intimiderende gedrag' van de betogers richting vrouwen die de kliniek bezoeken stoppen.
Rondom de Arnhemse abortuskliniek aan de Sonsbeeksingel wordt veelvuldig gedemonstreerd, ziet Marcouch. Dat zou door bezoekende vrouwen, personeel en passanten als 'zeer intimiderend' worden ervaren. Onder meer vanwege de 'intieme vragen en verwijtende opmerkingen' om de vrouwen op andere gedachten te brengen.

'Laat hen met rust'

Volgens Marcouch schendt dat hun recht en individuele vrijheid. "Vrouwen zijn prima denkers, voelers en doeners. Laat hen met rust."
De burgemeester heeft de demonstranten eerst gevraagd niet langer 'pal voor de kliniek' te gaan staan. De betogers zouden daarop hebben aangegeven niet langer te betogen, waarop zij vlak voor de abortuskliniek gingen staan met een bord met folders voor hun buik. Dat stopte het ongewenste gedrag niet, zag Marcouch.
Daarop besloot hij ook het verbod in te stellen om zonder vergunning een promotiestandplaats in te nemen binnen een straal van 500 meter rondom een abortuskliniek.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.