Corona

Kaart die drukte weergeeft half miljoen keer bekeken

De druktemonitor.
De druktemonitor. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Nu het zomerseizoen op zijn einde loopt, kan de zogenoemde druktemonitor bijna op de plank. Hij blijft tijdens de Airborne-activiteiten nog even actief. De monitor houdt in de gaten waar het druk is, zodat mensen hun bezoek daar op kunnen afstemmen. Gebruikers zijn enthousiast, zegt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.
Het bureau kreeg van de provincie Gelderland geld om de monitor te ontwikkelen. Attracties, ondernemers en boa's (bijvoorbeeld in natuurgebieden) geven op drie momenten van de dag door hoe druk het daar is: groen, geel of rood.
In enkele maanden tijd werd hij een kleine 500.000 keer geraadpleegd. Het meest werd hij bekeken op de website en app van Omroep Gelderland.

Nog even actief

Na de zomervakantie zou de monitor worden stilgelegd, was het plan. Maar tijdens de laatste weken van september blijft hij nog even actief, om drukte tijdens de Airborne-activiteiten te meten en door te geven.
Het gaat daarbij uitsluitend om de gemeenten Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe. In totaal deden 407 locaties, verspreid over Gelderland, mee aan de monitor.

'Ook na corona gebruiken'

Ruim 600 gebruikers van de monitor werd gevraagd naar hun ervaringen. Bijna 90 procent geeft aan oranje en rode plekken te hebben vermeden wanneer zij die constateerden. Dan kwam de monitor met een alternatieve locatie waar het 'groen' was. Hier werd volgens het toerismebureau goed gebruik van gemaakt.
Vrijwel alle gebruikers geven aan dat zij de druktemonitor willen blijven gebruiken, ook als de coronacrisis voorbij is, aldus Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Directeur Herre Dijkema. “Wij geloven dat spreiding van bezoek aan onze regio’s belangrijk blijft. Daarom zullen we de komende tijd nieuwe producten blijven ontwikkelen.”   

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!