Nieuws

Oplichting met studentenkamers, gemeente waarschuwt

Wie een studentenkamer zoekt, moet goed opletten. Foto ter illustratie: Pixabay
Wie een studentenkamer zoekt, moet goed opletten. Foto ter illustratie: Pixabay
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen waarschuwt voor oplichting bij de verhuur van studentenkamers. Via internet worden kamers aangeboden die helemaal niet bestaan. Studenten die er intuinen, raken soms honderden euro's kwijt.
De student moet inschrijfgeld betalen om te kunnen reageren op kamers en maakt vervolgens borg over als hij of zij de kamer daadwerkelijk wil huren. Dan denk je alles goed geregeld te hebben, maar niks is minder waar. 

Slinkse werkwijze

"De bedragen kunnen soms aardig oplopen", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Van 25 euro inschrijfgeld tot een vooraf betaalde borg van 300 euro." De fraudeurs gaan slinks te werk. De gemeente Wageningen wordt bij nep-advertenties soms zelf genoemd als partner. "Dat zijn we zeker niet!"
Het probleem is dat kameradvertenties vaak niet goed gecontroleerd worden op echtheid, waardoor oplichters gemakkelijk een nep-advertentie kunnen plaatsen. Dat gebeurt ook bij de grote bekende verhuursites. Overigens betekent het niet dat alle kamers op kamerzoekwebsites nep zijn. "We denken dat een deel van het aanbod wel betrouwbaar is", laat de gemeente weten. 

Internationale studenten vaker dupe

De oplichting met kamerverhuur speelt al meerdere jaren in Wageningen. De meldingen die bij de politie binnenkomen zijn meestal op één hand te tellen, laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten. Internationale studenten zijn er vaker de dupe van dan Nederlandse studenten.
De gemeente drukt studenten die op zoek zijn naar een kamer op het hart altijd te checken of persoonlijk contact met de verhuurder mogelijk is, bijvoorbeeld door te bellen, voordat er geld wordt overgemaakt.
Daarnaast benadrukt de gemeente dat studentenhuisvester Idealis en HousingDesk Wageningen twee betrouwbare partijen zijn voor kamerzoekers. HousingDesk plaatst een advertentie bijvoorbeeld pas als ze weten dat de verhuurder betrouwbaar is, de kamerprijs eerlijk is en de kamer ook daadwerkelijk bestaat.