Achterhoek / Noord-Veluwe

Door de Duitsers brandde dit enorme landhuis volledig af

© Omroep Gelderland
WOLFHEZE - Inmiddels moet je goed zoeken om de plek te vinden, maar ruim 75 jaar geleden stond er een enorm landhuis op enkele kilometers van Arnhem. In Wolfheze om precies te zijn. Ondernemer Frederik Willem Braat liet het in 1929 bouwen, maar lang hield het landgoed niet stand. Operatie Market Garden werd het einde van het prachtige huis.
Op 19 september 1944, de derde dag van de operatie, kwam het landhuis onder vuur te liggen. Niet met opzet, maar meer als 'bijkomende schade'. "De villa stond naast één van de landingzones van de zogenoemde gliders", vertelt archeoloog Martijn Reinders in Op Oorlogspad met Maarten van Rossem.

Panisch

"De Duitsers waren panisch voor die gliders en ze kregen de opdracht om ze met brandbommen te beschieten." Een deel van de munitie raakte het rieten dak van de woning.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Bij de brand, die de villa helemaal in de as legde, raakte niemand gewond. Braat zat met zijn familie in een schuilkelder verderop op het landgoed. "Met de eerste beschietingen zijn ze direct gaan schuilen", aldus Reinders.
"Hier zaten vijftig mensen in, voor vijf weken lang." Het gebied was niet geëvacueerd en de mogelijkheid om te vluchten was er niet. "Of ze durfden het niet aan."
Bekijk hieronder de hele aflevering van Op Oorlogspad met Maarten van Rossem.
Op Oorlogspad met Maarten van Rossem