Nieuws

Zonder mondkapje met het aanvullende vervoer? Soms mag dat

Met een mondkapje in de bus.
Met een mondkapje in de bus. © ANP (ter illustratie
NIJMEGEN - Mensen die om medische redenen geen mondkapje dragen, kunnen wel degelijk gebruik maken aanvullend vervoer zoals AVAN in de regio Arnhem-Nijmegen. Dat zeggen zowel een woordvoerder van AVAN als die van de gemeente Arnhem.
Sinds de mondkapjesplicht geldt in het openbaar vervoer, en dus ook het aanvullend vervoer voor bijvoorbeeld gehandicapten, kwamen er klachten van gebruikers van het speciaal vervoer. Bijvoorbeeld van Henny uit Nijmegen, die een speciale pacemaker heeft tegen hartritmestoornissen. Als ze een mondkapje opzet, komt die pacemaker in actie en in het ergste geval waarschuwt het apparaatje de ambulance. 
De ambulance is al een paar keer gekomen, omdat Henny met AVAN meewilde en dus een mondkapje op moest. Ze moest van het ambulancepersoneel beloven dat niet meer te doen. Daardoor dacht ze voor vervoer volledig afhankelijk te zijn van haar werkende kinderen.

Contact opnemen

Uit navraag blijkt dat er wel degelijk uitzonderingsregels zijn. Daarvoor moeten gebruikers van speciaal vervoer contact opnemen met de gemeente of met instanties als sociale wijkteams. Die kunnen dan beoordelen of er een uitzondering gemaakt kan worden.
Is dat het geval, kunnen gebruikers zonder mondkapje alsnog van aanvullend vervoer gebruik maken. Henny uit Nijmegen geeft in elk geval telefonisch aan direct te gaan bellen, zodat ze elke week met haar dementerende man een kopje koffie in Malden kan gaan drinken. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!