Nieuws

Waarom Arnhems theater geen 45, maar 83 miljoen kost

Het Arnhemse Stadstheater.
Het Arnhemse Stadstheater. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Slechts twee jaar geleden zou het opknappen van het Arnhemse Stadstheater nog 45 miljoen euro gaan kosten. In twee jaar tijd verdubbelde dat bijna naar 83 miljoen euro. Maar waarom? Daarover kreeg de gemeenteraad deze week tekst en uitleg.
Het theater, inclusief huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans, viel ten opzichte van de raming uit 2018 al ruim 15 miljoen euro duurder uit door gestegen bouwkosten en hogere lasten voor bewerking van de grond. Dat laatste komt omdat er vermoedelijk archeologische resten in zitten.
Nog eens 15 miljoen euro is er nodig voor de 'theatertechniek'. Daar was eerder nog helemaal geen rekening mee gehouden. Daarvan betalen de instellingen zelf een derde, de overige 10 miljoen euro komt er dus bij. 

'Duurzaamheid flink opgeschroefd'

Waar destijds nog werd uitgegaan van de wettelijke norm op het gebied van duurzaamheid, is die doelstelling volgens de ambtenaar 'flink opgeschroefd'. Daarvoor is er 6 miljoen euro bijgeplust. "Maar wat we daarvoor gaan doen, moet nog worden ingevuld."
Compensatie van parkeren en groen kost nog eens 5 miljoen euro extra en er wordt 2 miljoen euro uitgetrokken omdat de instellingen anders hun gebruikerskosten de komende jaren niet rond zouden krijgen.

'Basis op orde'

Ab Zijlstra (ChristenUnie) wil weten wat een budgetvariant zou kosten, waarbij alleen de 'basis op orde' wordt gebracht. Dat kan de verantwoordelijk ambtenaar niet zeggen en de opdracht om dat te berekenen heeft hij ook niet van de wethouder gekregen, geeft hij aan.
De komende weken zal de gemeenteraad moeten bepalen met welke opdracht wethouder Hans de Vroome verder op pad wordt gestuurd. "Maar ja, je bent maar een eenvoudig raadslid", stelt fractievoorzitter Leendert Combee (VVD).
"Dus je kunt moeilijk bepalen of een toneeltoren nu wel of niet 15 miljoen euro moet kosten", schetst hij de ingewikkeldheid van de afweging.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.