Gemeente Ede

Gelredag op 26 september bij de IJzertijdboerderij in Wekerom

LUNTEREN - Het Wekeromse Zand werd al in de IJzertijd bewoond. Het gebied bevat een van de grootste Celtic fields-complexen van ons land. Celtic fiels zijn kleine prehistorische akkertjes. Het is een bijzonder overblijfsel uit de IJzertijd.
Celtic fields bestonden uit vierkante veldjes van ongeveer veertig bij veertig meter, omgeven door walletjes. Boeren uit de ijzertijd gaven de voorkeur aan zandgrond. Die was makkelijk bewerkbaar. Als de schrale grond was uitgeput, schoof de boer een veldje op. Het vele werk leverde weinig op. Waarschijnlijk kon dit gebied maar twee of drie families van voedsel voorzien.
Tijdens deze Gelredag vertellen medewerkers van Geldersch Landschap en Veluwse archeologen alles over het boerenleven in de prehistorie. Zij verzorgen rondleidingen en demonstraties. Vanaf de ijzertijdboerderij begint de ‘Celtic fields-route’. Die is ongeveer 2,5 kilometer lang. De route loopt langs een veld met Germaanse akkertjes en een prehistorische waterput. Onderweg krijgt u op borden informatie over het leven van onze voorouders op deze plek.
De Gelredag start om 10.00 uur en is rond 12.30 uur afgelopen. Aanmelden is gewenst en kan op gelredagen@gld.nl. Geef daarbij aan met hoeveel personen u komt en welk moment u arriveert. Er zijn rondleidingen die starten om 10.00 uur en om 11.00 uur.
Parkeren kan op het terrein bij de ijzertijdboerderij. Als dit parkeerterrein vol is, moeten bezoekers uitwijken naar het Wekeromse Zand. Dat is tien minuten fietsen vanaf de ijzertijdboerderij. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!