Nieuws

White Ribbon Mile gaat ondanks corona door

White Ribbon Mile gaat ondanks corona door.
White Ribbon Mile gaat ondanks corona door. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - In Oosterbeek is maandag de tweede editie van de White Ribbon Mile geopend. Het is een van de weinige Airborne-evenementen die ondanks corona gewoon doorgaat.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
White Ribbon Mile gaat ondanks corona door
De White Ribbon Mile herdenkt de 2300 parachutisten die aan het einde van de Slag om Arnhem in een levensgevaarlijke operatie ontsnapten aan de omsingeling door de Duitsers. Daarbij moesten ze alle gewonden achterlaten.

Witte linten als wegwijzer

De werkgroep White Ribbon Mile is maar zes mensen sterk. Maar deze zes verzetten bergen werk. De werkgroep heeft zelfs een film gemaakt, waarmee geprobeerd wordt de omstandigheden van 76 jaar geleden te laten zien.
"Het moet verschrikkelijk geweest zijn. Wij kunnen ons dat bijna niet voorstellen", zegt Joop Bal. Hij is de regisseur van de video die ook gebruikt gaat worden bij themalessen op scholen. In de video zijn duidelijk de witte linten te zien.
"Het was in die nacht van 25 op 26 september heel donker en slecht weer. En de Britse en Poolse parachutisten werden ook nog eens voortdurend beschoten. Dus wilden ze absoluut niet de weg kwijtraken. Die witte repen stof kwamen van parachutes en waren de perfecte wegwijzer."
Veel evenementen rond de Market Garden-herdenking zijn afgelast, maar deze herdenking in Oosterbeek gaat door. Al heeft voorzitter Fedde Makkinga wel wat aanpassingen moeten doorvoeren.
"Het looppad is 10 meter breed en speciale informatieborden staan zo opgesteld dat iedereen die ook kan lezen zonder elkaar in de weg te lopen. Vorig jaar hebben ruim 8000 mensen deze route gelopen. Of wij dat dit jaar ook halen, durf ik niet te zeggen. Het zou mooi zijn. Het zou sowieso mooi zijn als na deze tweede editie de White Ribbon Mile een traditie wordt."

Boerenweide beschikbaar gesteld

Ook boer Evert Hooyer steunt de herdenking. De route loopt over een grote weide van zijn bedrijf. Maar hij stelt het graag beschikbaar.
"Mijn ouders hebben de slag om Arnhem bewust meegemaakt. Ze moesten hier wegvluchten, ook al heette dat toen geëvacueerd. Ik vind het belangrijk dat ook de jeugd herdenkt. Dus ja, ik stel deze weide graag beschikbaar."

25 september

De White Ribbon Mile kan gelopen worden tot en met 25 september, 21 uur. Daarna is er nog een stille tocht voor genodigden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!