Nieuws

Vijf ton subsidie voor wolvenbescherming, maar bijna geen aanvragen

© Omroep Gelderland
ARNHEM - De Provincie Gelderland verstrekt subsidies aan veehouders om wolfwerende maatregelen te nemen, maar de animo daarvoor valt voorlopig nog tegen.
Er zijn pas vier aanvragen ingediend. Op de Veluwe komen 600 schapenhouders hiervoor in aanmerking. De provincie had meer aanvragen verwacht, ook omdat er veel aandacht voor is geweest en omdat de wens er was om de subsidie snel te regelen. Eerder deden al tien veehouders mee aan een pilot, die hebben al wel maatregelen genomen.
Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder.
Verrassend weinig belangstelling voor wolvensubsidie

Alleen schapen en geiten

Gedeputeerde Peter Drenth van de provincie is verrast dat er nog zo weinig aanvragen zijn. "De subsidieregeling is er al een maand, maar er zijn nog maar vier aanvragen. Dat valt een beetje tegen. We gaan via de bekende kanalen voor schapen-en geitenhouders nogmaals duidelijk maken dat de regeling is opengesteld. Voor andere dieren geldt het nog niet. We weten dat er ook een vraagstuk kan zijn rondom pony's, dus dit zal nog wel in beweging blijven."

'In slaap laten sussen'

Volgens Gijsbert Six van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders zien veel schapenhouders het gevaar niet. “De wolvenroedel heeft zich tot nu in de bossen opgehouden. Schaapskuddes daar hebben al veel eerder beschermende maatregelen genomen waardoor ook aanvallen voorkomen zijn. De wolven kwamen eigenlijk niet buiten de bossen."
"Schapenhouders die hun weilanden buiten de bossen hebben zich een beetje in slaap laten sussen. Tot het bij Emst twee keer flink raak is geweest. We weten niet zeker of daar een wolf toesloeg. Het heeft er wel alle kenmerken van."

Dit jaar vijf ton

De vier ingediende aanvragen zijn van grote schapenhouders. Er zijn ook veel schapenhouders met maar tien schapen. De wolvencommissie is bezig om eind september informatiebijeenkomsten te organiseren. Er is dit jaar in totaal vijf ton beschikbaar en volgend jaar zelfs zes ton. 

Noodkit

Het gaat nu vooral om de Veluwe. "Dat is aangewezen als het leefgebied van de wolf. Het Rivierengebied nog niet, daar zijn het rondtrekkende wolven. Maar we hebben wel een noodkit, met nood-afrasteringen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!