Corona

Kerk en moskee mogen helpen bij coronaherstelplan

De Arnhemse Eusebiuskerk.
De Arnhemse Eusebiuskerk. © Flickr
ARNHEM - Arnhem gaat religieuze instellingen als kerken en moskeeën nadrukkelijk betrekken in haar coronaherstelplan. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Ook maatschappelijke instellingen als het Leger des Heils krijgen hierin een plek. Burgemeester en wethouders moeten van de raad samenwerken met deze organisaties.
Sociaal maatschappelijke instellingen kunnen helpen de wijken 'schoon en rustig' te houden. Ook kunnen ze een sociaal netwerk om hulp vragen en kunnen ze een rol spelen in bijvoorbeeld opvang bij werkloosheid, verborgen armoede of schulden, denkt de raad.

'Weten hoe het met mensen gaat'

In het oorspronkelijke plan was hier te weinig aandacht voor, vinden ChristenUnie en DENK Verenigd Arnhem, die het voorstel indienden. Religieuze instellingen weten heel goed hoe het met de mensen in de wijken gaat, licht ChristenUnie-fractievoorzitter Daniël Becker toe. "Ze doen namelijk al heel veel welzijnswerk en zien die vraag toenemen."
Religieuze organisaties zorgen voor sociale samenhang in onze wijken, vult Yildirim Usta (DENK Verenigd Arnhem) aan. "De moskee is belangrijk voor het warme contact. Het fungeert als een tweede thuis. Erg cruciaal voor mensen die het minder hebben en voor het tegengaan van sociaal isolement."

'Niet alleen voor gelovigen'

Becker benadrukt dat het niet alleen gelovigen zijn, die daar een beroep op doen. "Dat maakt voor kerken en moskeeën niets uit."
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.