Nieuws

Arnhemse wethouder krijgt miljoenen voor werk, maar onder voorwaarden

Wethouder krijgt miljoenen voor werk, maar onder voorwaarden.
Wethouder krijgt miljoenen voor werk, maar onder voorwaarden. © Pikist
ARNHEM - Wethouder Martien Louwers mag extra geld inzetten om Arnhemmers die door corona hun baan verliezen of dreigen te verliezen te helpen. De gevraagde 5,7 miljoen euro is daarmee niet vrij in te zetten voor haar afdeling Werk en Inkomen. De raad vindt dat daar namelijk al enorm in geïnvesteerd is en wil eerst resultaten zien.
In de door het college gepresenteerde 'coronaherstelagenda' vroeg Louwers 5,7 miljoen euro extra voor de bestrijding van werkloosheid. Daar was de raad wat huiverig voor, omdat er eerder al 8,5 miljoen euro naartoe is gegaan. Daarvoor is de afdeling gereorganiseerd en zou Louwers 500 mensen extra uit de bijstand helpen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Resultaten die tot nog toe achterwege blijven. Pas sinds kort wordt de landelijke trend gevolgd.
CDA, VVD, D66 en de Arnhemse Ouderpartij dienden daarom een voorstel in om de wethouder eerst inzichtelijk te laten maken hoe het ervoor staat met deze doelen en wat de vooruitzichten zijn. Zij willen weten welke keuzes er met de beschikbaar gestelde budgetten zijn gemaakt en hoe effectief die zijn. Dat idee kon op een raadsmeerderheid rekenen.

'Arbeidsmarkt staat in brand'

Ook wil de raad weten welk effect er dan van de extra miljoenen verwacht mag worden, die de wethouder nu wil hebben. Concrete doelstellingen heeft Louwers daar op voorhand namelijk niet aan gekoppeld. Ze blijft wel de urgentie benadrukken. "De arbeidsmarkt staat in brand en u kunt niet van het college verwachten dat we erbij gaan staan kijken", vertelt ze de raad.
"Maar wat er gedaan wordt, wat het effect is en hoe u stappen wilt zetten, is ons onvoldoende duidelijk", stelt CDA-fractievoorzitter Klaartje van Dillen. Puur voor de gevolgen van corona mag Louwers nu extra geld gebruiken. Voor het overige, moet zij eerst met een evaluatie komen. "Ik geef thuis ook geen geld uit als ik niet weet waar het terechtkomt. En dat weiger ik hier ook te doen", betoogt Van Dillen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.