Instellingen

Petitie tegen miljoenen voor nertsenfokkers al duizenden keren getekend

De initiatiefnemers eisen dat de "gouden handdruk aan de nertsenfokkers" wordt ingetrokken.
De initiatiefnemers eisen dat de "gouden handdruk aan de nertsenfokkers" wordt ingetrokken. © ANP
ARNHEM - Binnen anderhalve dag is de petitie doemijdanookmaareenmiljoen.nl al bijna 8000 keer getekend. De petitie gaat over de stoppersregeling voor nertsenfokkers, waarvan er in Gelderland volgens het CBS ook 28 zitten. De initiatiefnemers achter de petitie zijn er niet over te spreken dat er veel geld voor de nertsenfokkers wordt uitgetrokken.
"Mensen die rijk werden door nertsen in krappe kooien te houden, om ze te vergassen voor hun vacht, worden door de overheid met 182 miljoen euro beloond. Mensen die voor anderen zorgen, mensen die door corona ernstig ziek zijn geworden en mensen die failliet gingen en nauwelijks rond kunnen komen moeten het doen met minimale steun of helemaal niks", aldus de bedenkers. Vanwege deze in hun ogen onverteerbare ongelijkheid zijn ze de petitie gestart.

'Gouden handdruk'

De initiatiefnemers en ondertekenaars willen gelijkheid en "dus, net zoals de 120 nertsenhouders, van de overheid ook graag een paar miljoen ontvangen. Bij voorkeur om een dierenopvang mee te beginnen", aldus de bedenkers van de petitie. Krijgen zij dat niet, dan eisen zij dat de "gouden handdruk aan de nertsenfokkers" wordt ingetrokken. 
Eind augustus werd bekend dat minister Carola Schouten heeft besloten dat de nertsenhouderij op 1 maart volgend jaar moet stoppen, drie jaar eerder dan gepland. Het geld dat is uitgetrokken voor de stoppersregeling, komt neer op 1,5 miljoen euro per fokker, rekenen de opstellers voor. "Velen van hen zijn al miljonair. Enkele zeer vermogenden staan in de Quote 500." 
Sommige fokkers bezitten meerdere fokkerijen en krijgen dus veel meer dan 1,5 miljoen, aldus de bedenkers. "Hiermee kunnen ze andere dieren in kooitjes gaan houden of hun dubieuze nertsenactiviteiten voortzetten in landen als Denemarken of Polen." 

Opzettelijk besmet

De reden voor het verplicht stoppen van nertsenhouderijen is het coronavirus. Bij sommige nertsen is het virus namelijk aangetroffen. Alle dieren binnen hetzelfde bedrijf worden dan geruimd. In Gelderland heeft dit plaatsgevonden in Altforst bij een bedrijf met ongeveer 12.000 dieren. De besmetting kwam aan het licht via een monitoringssysteem, waarbij wekelijks kadavers worden getest op het virus.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of nertsen soms opzettelijk besmet zijn. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis namen de maatregelen om de dieren te beschermen toe, maar dit leidde niet tot een afname van het aantal besmettingen. Er zijn vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat het virus met voorbedachten rade is overgedragen aan de dieren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!