Nieuws

'Bufferzone tegen demonstranten bij Arnhemse abortuskliniek'

GroenLinks wil buffer tegen demonstranten bij Arnhemse abortuskliniek. Foto ter illustratie. Bron: Pikist
GroenLinks wil buffer tegen demonstranten bij Arnhemse abortuskliniek. Foto ter illustratie. Bron: Pikist
ARNHEM - Bij de Arnhemse abortuskliniek aan de Sonsbeeksingel moet een 'bufferzone' tegen demonstranten komen, als het aan GroenLinks ligt. De zone moet voorkomen dat vrouwen persoonlijk door actievoerders worden aangesproken. "Baas in eigen buik, óók anno 2020", stelt raadslid Maud Dolsma.
Zij vindt dat vrouwen het abortusproces in alle rust moeten kunnen ondergaan. "Zonder gehinderd te worden." Aan het recht op demonstratie wil Dolsma niet tornen. "Dat mag, maar van een afstandje."

Geen demonstratierecht

Dolsma wijst op een uitspraak van de rechtbank, die onlangs oordeelde dat het aanspreken van deze vrouwen om ze op andere gedachten te brengen niet onder het demonstratierecht valt. Daar mogen gemeenten tegen optreden.
Ook bij de Arnhemse abortuskliniek zijn er vaste groepen die demonstreren, weet Dolsma. Vrouwen zouden daarbij regelmatig worden aangesproken. Het raadslid heeft het college gevraagd hoe het de situatie op wil pakken. Mochten die antwoorden niet naar tevredenheid zijn, zal ze zelf met een voorstel komen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.