Nieuws
Gelderse nertsenhouders moeten nieuwe toekomstplannen maken: 'Dit komt hard binnen'
Bij nertsenhouders is het nieuws dat zij binnen een paar maanden dicht moeten, ingeslagen als een bom. In plaats van drie jaar, hebben negentien Gelderse nertsenhouders nu een paar maanden de tijd om na te denken over een nieuwe toekomst voor hun bedrijf.
Het fokken van nertsen zou vanaf 2024 verboden worden, maar het kabinet besloot donderdag dat alle bedrijven al op 1 maart volgend jaar moeten stoppen. De afgelopen tijd werd er bij ruim veertig nertsenhouderijen corona aangetroffen.
“Dit komt hard binnen, onverwachts”, zegt Wim Verhagen uit Nederasselt, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE). “Bedrijven hebben een plan gemaakt tot 2024 en investeringen gedaan die ze terug moeten verdienen.” De verbazing is groot, omdat volgens Verhagen niet is aangetoond dat de volksgezondheid extra gevaar loopt door de nertsenhouderijen.
Van drie jaar naar paar maanden
Nertsenhouders moeten door het besluit snel gaan nadenken over een nieuwe toekomst voor hun bedrijf. "In plaats van dat ze daar drie jaar voor hebben, moeten ze nu in een paar maanden een nieuw plan maken. Dat betekent dat er voor deze mensen een periode van grote onzekerheid aanbreekt", aldus Verhagen.
Luister hier naar Wim Verhagen van de NFE. De tekst gaat eronder verder
De nertsenhouders moeten volgens de directeur van de branchevereniging snel nieuw perspectief krijgen. Het ministerie, de provincie en gemeenten moeten meedenken over wat voor een andere activiteiten op die plaatsten ontplooid kunnen worden.
Verhagen: “Die bedrijven zitten in gebieden waar eigenlijk alleen ruimte is voor agrarische bedrijven. Maar goed, de hele dierhouderij staat onder druk. Je zou dus niet-agrarische activiteiten moeten ontplooien, maar dat mag vaak niet. Zo’n vergunningsprocedure duurt een paar jaar.”
Bekijk hieronder waar in Gelderland op dit moment nog nertsenfokkerijen actief zijn.
Financiële compensatie
Het kabinet heeft zo'n 180 miljoen euro beschikbaar gesteld voor compensatie. Hoe dat geld verdeeld wordt en voor wie dat bestemd is, is nog onduidelijk. Daarover worden de komende weken gesprekken gevoerd.