Nieuws

Herwijnen kan reageren op plannen voor Defensieradar

Artist impression: Defensie
Artist impression: Defensie
HERWIJNEN - De plannen die het Ministerie van Defensie heeft voor de plaatsing van een militair radarstation op aan de Broekgraaf 1 in Herwijnen liggen ter inzage.
Staatssecretaris Barbara Visser heeft vooralsnog besloten dat Herwijnen de beste plek voor zo'n radarstation is. Zij onderzocht nog andere plaatsen, maar die boden geen oplossing. Visser keek naar andere locaties omdat de gemeente de radar liever niet heeft.

Straling

Bewoners maken zich namelijk zorgen over hun gezondheid door de straling. Ze denken dat de straling een negatief effect heeft. Op het terrein waar de radar moet komen, staat nu ook al een radar van het KNMI. Ook heeft het dorp in de Betuwse te maken met de straling van radars op schepen die op de Waal varen.
Volgens de staatssecretaris worden er geen grenzen overschreden. Ze baseert zich op een onderzoek van TNO. De radar in Herwijnen moet die in Nieuw-Milligen vervangen. 
Iedereen kan met ingang van maandag zes weken op de plannen reageren.

Inzage

Het 'Voorontwerp Rijksinpassingsplan Militair Radarstation te Herwijnen' ligt tot en met 12 oktober 2020 ter inzage. Kijken kan via de website van Defensie, en - tijdens openingstijden -  op het gemeentehuis van West-Betuwe, Kuipershof 2 in Geldermalsen.
Reageren kan via die website, schriftelijk naar het postadres op die site, mondeling naar een telefoonnummer op de site, of op twee informatiebijeenkomsten op woensdag 16 en donderdag 17 september 2020. Aanmelden voor de bijeenkomsten is verplicht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!