Nieuws

Volgende stap richting referendum over afval, voorstel ingediend

Volgende stap richting referendum over Arnhems afvalbeleid.
Volgende stap richting referendum over Arnhems afvalbeleid. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemse SP heeft een volgende stap gezet in hun poging een referendum af te dwingen over het Arnhemse afvalbeleid. Om het volk te raadplegen moet er een voorstel zijn waar het zich over uit kan spreken, dat ligt er nu.
Daarin vragen de socialisten te stoppen met het betalen per afvalzak, wat in Arnhem sinds 1 juli geldt voor restafval. De ondergrondse containers, die nu alleen met een pas zijn te openen, moeten van het slot worden gehaald en openingen moeten weer geschikt worden gemaakt voor 60 literzakken. Nu is dat 30 liter.
Diverse voorstellen van gelijke strekking werden eerder door de gemeenteraad weggestemd. Daar is nog altijd een meerderheid voor diftar. Dit keer is het belangrijkste doel echter niet de stemming in de raad, maar onder het volk.

3000 handtekeningen

Het college heeft nu vier weken om met een reactie te komen op het voorstel, legt SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink uit. "Daarna moet dit zo snel mogelijk op de agenda komen." Vervolgens heeft hij tot aan drie dagen voor er over het voorstel besloten wordt om 750 handtekeningen te verzamelen die een referendum ondersteunen. Uiteindelijk moeten dat er 3000 worden, waarvoor dan weer zes weken staat.
Het huidige afvalbeleid heeft geleid tot een 'enorme toename van afvaldumping', onderbouwt de SP het voorstel. De toch al zorgelijke leefbaarheid in Arnhemse wijken, zou daardoor verder onder druk komen te staan. Mensen die hun afval lozen, worden financieel beloond en goedwillende burgers zitten in de rotzooi, constateren de socialisten.
Mocht het referendum er komen en een meerderheid van de burgers zich achter het SP-voorstel scharen, dan verdwijnt het huidige systeem. Een raadsmeerderheid liet eerder namelijk aan Omroep Gelderland weten zich in dat geval bij die uitslag neer te leggen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.