Nieuws

Wethouder wil miljoenen extra, maar geen scherpere doelstelling

Wethouder wil miljoenen extra voor werk en inkomen.
Wethouder wil miljoenen extra voor werk en inkomen. © Pixabay
ARNHEM - Bijna zes miljoen euro extra wil de Arnhemse wethouder Martien Louwers voor haar afdeling werk en inkomen. Maar haar doelstelling om meer mensen aan het werk te helpen aanscherpen, dat doet ze niet. "En we hebben al vele miljoenen op de plank gelegd", ziet fractievoorzitter Leendert Combee.
De VVD'er is dan ook kritisch op de vraag om meer geld van de wethouder. In totaal trok de coalitie namelijk al 8,5 miljoen euro uit voor haar afdeling. Onder meer om deze te reorganiseren. Daarvoor zouden er deze bestuursperiode wel 500 mensen extra uit de bijstand worden gehaald ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Iets dat tot op heden niet lukt. Het is de wethouder pas onlangs gelukt om de landelijke trend te volgen, vertelt zij woensdagavond aan de gemeenteraad.

'Gaten met miljoenen gedicht'

Volgens SP-voorman Gerrie Elfrink is de reorganisatie dan ook mislukt en moeten de geslagen gaten nu met miljoenen worden gedicht. "De wethouder wilde een groot deel van het personeel vervangen omdat ze die mensen niet geschikt achtte", legt hij uit. "Maar de vakbonden hebben dat geblokkeerd." Die mensen zitten er nu dus nog, ziet Elfrink. "En de nieuwe werkwijze komt daarmee niet genoeg van de grond om de ambities te halen."
Louwers benadrukt dat de miljoenen die zij nu extra vraagt, niet naar de reorganisatie zullen gaan. Personeel ontslaan, was daarbij geen doel op zich, stelt zij. "Overigens ook niet om dat te voorkomen. Het doel was reorganiseren." Dat is volgens haar gebeurd, weliswaar later dan gepland.

'Snap dat u resultaten wilt'

Louwers erkent dat ze al best wat budget gekregen heeft. "En ik snap dat u resultaten wilt zien", spreekt ze de raad toe. Maar doordat door corona meer mensen hun baan verliezen, moet zij meer inwoners begeleiding bieden. Daarom heeft zij het extra geld toch nodig, meent Louwers. Maar concrete resultaten, anders dan al eerder in het coalitieakkoord afgesproken, wil zij daar dus niet aan koppelen.
Maar de mensen die vanwege corona werkloos worden, zijn juist eenvoudiger weer aan het werk te helpen, redeneert Elfrink. "Die hebben helemaal geen afstand tot de arbeidsmarkt. Die hadden tot gisteren namelijk nog gewoon een baan."
Het CDA sluit zich aan bij het betoog van de SP. Fractievoorzitter Klaartje van Dillen wil bovendien een uitgebreide evaluatie van de opbrengsten van de investeringen die al gedaan zijn. Ook laat zij weten volgende week met een tegenvoorstel te zullen komen, wanneer de raad moet besluiten over de zes miljoen euro die Louwers vraagt.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.